Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

W Poznaniu kontynuowano rokowania płacowe w Enea Operator. Było to trzecie spotkanie w ramach sporu zbiorowego. Przedmiotem sporu jest żądanie płacowe złożone 27 kwietnia 2019 r.  Ze strony pracodawcy w rokowaniach uczestniczył cały zarząd Enea Operatora: prezes Andrzej Kojro i vice prezesi Tadeusz Dachowski, Sławomir Mirkowski, Marek Szymankiewicz.

Ostanie negocjacje zakończyły się na poziomie Strona pracodawcy – 175 zł do płacy zasadniczej i premia jednorazowa w wysokości  500 zł. Strona społeczna – 690 zł do płacy zasadniczej i premia jednorazowa w wysokości 1000 zł. Po krótkim wstępie prezes Andrzej Kojro przedstawił nową propozycję zarządu-175 zł do płacy zasadniczej od maja 2019 r. i premia jednorazowa w wysokości  550 zł. a więc zaproponował tylko wzrost o 50 zł wypłaty jednorazowej.

Żałosna propozycja wywołała nerwową atmosferę, padały mocne słowa. Po przerwie strona społeczna przedstawiła swoją propozycję– 690 zł do płacy zasadniczej od maja 2019 r.  i premia jednorazowa w wysokości 950 zł. oraz spisanie protokołu rozbieżności i wystąpienie o mediatora. Po dłuższej dyskusji dotyczącej między innymi uwarunkowań korporacyjnych strona pracodawców udała się na przerwę, po której przedstawiła kolejną propozycję-185 zł do płacy zasadniczej i premia jednorazowa w wysokości  550 zł. Poproszono też nas o przerwę w rokowaniach do 7 czerwca 2019 r. ( związane jest to z powołaniem zarządu na nową kadencję).  Strona społeczna przystała na tą propozycję.

Inne tematy poruszane podczas spotkania:

1.Opłacanie wyższej składki do ZUS za elektromonterów automatyki i zabezpieczeń, uprawniającej do emerytury pomostowej. Czy prawdą jest, że pracodawca zamierza nie odprowadzać składek za te stanowiska?  W odpowiedzi usłyszeliśmy, że wszyscy elektromonterzy, którzy mają uprawnienia do czynności łączeniowych będą mieli opłacaną wyższą składkę. W tym temacie strona pracodawcy wyda informator do wszystkich Pracowników Operatora.

2. Sieć Wi-fi w siedzibach Oddziałów Dystrybucji (OD). W Enea S.A. na ul. Góreckiej i Enea Operatora na ul Strzeszyńskiej jest dostępna sieć Wi-fi , kiedy taka sieć będzie dostępna w siedzibach OD. Zarząd zajmie się tym tematem.

3. Dyrektor Rejonu Dystrybucji Choszczno. Czy znana jest już osoba, która obejmie to stanowisko? Po przeprowadzeniu rekrutacji wewnętrznej i zewnętrznej w procedurze konkursowej wybrano osobę , która  od 1 czerwca 2019 r. obejmie obowiązki Dyrektora RD Choszczno.

Wcześniejsze rokowania

Info-Emerytury pomostowe, warunki szkodliwe, składki FEP