Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

Państwowa Komisja Wyborcza przedstawia pełne wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego. Frekwencja była rekordowa. W głosowaniu wzięło udział 45,68 % uprawnionych do głosowania. Wybory wygrało PiS z wynikiem 45,38 %, na drugim miejscu znalazła się Koalicja Europejska - 38,47 %., pozostałe miejsca: Wiosna Roberta Biedronia-6,06%, Konfederacja KORWIN Braun Liroy Narodowcy-4,55 %, Kukiz'15-3,69 %, Lewica Razem-1,24 %, Polska Fair Play Bezpartyjni Gwiazdowski-0,54 %, Polexit-0,06 %, Jedność Narodu-0,02 %.

Parlament Europejski liczy 751 osób, Polacy wybierali 52 parlamentarzystów. Po wyborach podział mandatów wygląda następująco:- PiS- 27,- Koalicja Europejska-22, -Wiosna R. Biedronia-3.

Wybory do europarlamentu lubuskie i zachodniopomorskie. Frekwencja wyborcza wyniosła 42,10 proc.

47,76 proc. - to wynik Koalicji Europejskiej , PiS z 36,85 proc. uzyskał drugi wynik, a trzeci Wiosna z 7,46 proc. ,KWW Konfederacja Korwin Braun Liroy Narodowcy – 3,88 proc., KWW Kukiz’15 – 2,95 proc. i KKW Lewica Razem – Partia Razem, Unia Pracy RSS – 1,11 proc.

W okręgu najwięcej głosów - 239 893 - otrzymał były minister zdrowia, poseł PO Bartosz Arłukowicz, „dwójka” na liście Koalicji Europejskiej. Drugi wynik – 185 168 głosów - uzyskał minister spraw wewnętrznych i administracji Joachim Brudziński (PiS). Trzeci jest lider listy KKW Koalicja Europejska PO PSL SLD .N Zieloni, europoseł i wiceszef PE mijającej kadencji Bogusław Liberadzki (SLD). Jego wynik to 99 897 głosów. Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska, "trójka" na liście PiS, uzyskała 70 916 głosów. To czwarty wynik w skali okręgu. Cała czwórka dostała się do Parlamentu Europejskiego z okręgu lubuskie i zachodniopomorskie. Marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak (PO) otrzymała 40 942 głosy. Liderka listy KW Wiosna Roberta Biedronia, zielonogórska radna Anita Kucharska-Dziedzic dostała 35 288 głosy.

Oficjalne wyniki z samego regionu gorzowskiego:

Elżbieta Rafalska (PiS) – 28 875, Bartosz Arłukowicz (KE) - 26 433, Bogusław Liberadzki (KE)– 14 971, Joachim Brudziński (PiS) – 10 733, Elżbieta Polak (KE) – 6247, Witold Pahl (KE) – 5253, Anita Kucharska-Dziedzic (Wiosna) – 4636, Władysław Dajczak (PiS)– 2049, Krzysztof Tuduj (Konfederacja) – 2300, Jolanta Fedak (KE) – 1742, Olimpia Tomczyk-Iwko (Kukiz’15)– 1599, Helena Hatka (PiS) – 1096

Jeżeli chodzi o poszczególne komitety wyborcze, to w naszym regionie wygrywa Koalicja Europejska – zdobyła 56 630 głosów, później jest Prawo i Sprawiedliwość – 44 911, trzecią siłą jest Wiosna Roberta Biedronia – 8484 głosy. Konfederacja zebrała 4563 głosy, Kukiz’15 3431 a Lewica razem – 1394 głosy.