Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

Około tysiąca Pracowników spółki Tauron Dystrybucja pikietowało przed siedzibą Tauron Polska Energia w Katowicach, domagając się wzrostu wynagrodzeń. Zarząd spółki deklaruje wypłatę jednorazowych premii.

"Dość niszczenia energetyki!", "Stop likwidacji miejsc pracy!", "Dość panoszenia zarządów spółek!" - takie transparenty, a także związkowe flagi i wuwuzele mieli ze sobą uczestnicy demonstracji.

„Mamy dość hipokryzji, mamy dość zakłamania, mamy dość zaklinania rzeczywistości. Jesteśmy przedstawicielami grupy, która przynosi największe zyski” - wołał do zgromadzonych rzecznik komitetu protestacyjno-strajkowego Piotr Serafin.

„Jesteśmy w pacie dialogowym. Dalsze kroki będą przedmiotem najbliższego spotkania komitetów protestacyjno-strajkowych 17 czerwca w Gliwicach. Tam podejmiemy ostateczne decyzje. Robimy wszystko zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Jesteśmy na ostatniej prostej przed strajkiem” - dodał w rozmowie z dziennikarzami.

Protestujący domagali się też zmiany polityki kadrowej, wskazując, że zarządy wymagają od pracowników stale rosnącej efektywności i dyspozycyjności, przy jednoczesnym zmniejszaniu zatrudnienia.

„Chodzi o bezpieczeństwo energetyczne tysięcy odbiorców, którzy mogą ucierpieć lub już ucierpieli z powodu ciągłego zmniejszania zatrudnienia w naszych firmach i nadmiernego eksploatowania zatrudnionych pracowników” - powiedział Serafin.

Relacja ZR PODBESKIDZIE

============================================================================

Bardzo podobne problemy mają pracownicy GK Enea. Rokowania w ramach prowadzonych sporów zbiorowych nie doprowadziły do zawarcia porozumień płacowych. Obradująca 13 czerwca Komisja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność Enea zapowiedziała na dzień 26 czerwca 2019 r.  manifestację przed siedzibą Enea S.A. w Poznaniu. Brak postępu w negocjacjach płacowych oraz patologie związane z łamaniem zapisów Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy to główne przyczyny zaostrzającego się konfliktu.

Komunikat do Pracowników GK Enea

26 czerwca 2019  ok 12.00 w Poznaniu przed siedzibą Enea S.A. (ul Górecka 1) odbędzie się manifestacja Pracowników GK Enea. Organizatorem tego protestu jest KM NSZZ Solidarność Enea. Chęć poparcia manifestacji wyraziły prawie wszystkie organizacje związkowe z GK Enea. Każdy uczestnik protestu bierze na ten dzień urlop. ( trzeba już teraz o tym myśleć i wypełnić wnioski urlopowe). My załatwiamy  autobusy i posiłek w drodze powrotnej z Poznania. Wszystkie nasze postulaty zawarte zostaną w ulotce. Po naszych zebraniach i spotkaniach z Pracownikami było widać dużą determinację w walce o godne podwyżki oraz brak zgody na łamanie zapisów ZUZP.

Przed nami mediacje i ewentualne akcje strajkowe. Od naszej wspólnej determinacji zależy końcowy sukces.

Wyjazd z Gorzowa Wlkp. 26 czerwiec 2019 r. ok 9.30 (miejsce do ustalenia-sugerowane Hotel Qubus )

Chętnych do wyjazdu na manifestację zbiera Mariusz Kępiszak tel. 95 7217504, komórka 603397818

Zebranie KM NSZZ Solidarność Enea

Rokowania w Enea SA