Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

W Pałacu Biskupim w Gorzowie odbyło się okolicznościowe spotkanie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność.

Uroczyste zebranie poprzedziła Msza święta pod przewodnictwem ordynariusza Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej księdza biskupa Tadeusza Lityńskiego, który poświęcił ufundowane przez związkowców ornat i stułę, kapelanowi gorzowskiej Solidarności ks. dziekanowi  Andrzejowi Szkudlarkowi. Z kolei gorzowska Solidarność przekazała swój oryginalny sztandar Instytutowi Biskupa Wilhelma Pluty, który będzie jednym z elementów tworzącej się izby pamięci służącej edukacji młodych pokoleń. „Zależy nam bardzo, aby w dzisiejszych uwarunkowaniach, kiedy pewne siły atakują kościół, atakują zachowania patriotyczne, deprecjonują święte dla nas wartości, były miejsca przypominające o naszej historii najnowszej, naszych bohaterach i zdarzeniach, które pozostaną w naszych sercach na stałe. Naszym obowiązkiem jest walczyć z zakłamaniem, trwać w wierze i wzmacniać dumę z faktu bycia Polakiem  – mówił przewodniczący gorzowskiej Solidarności Waldemar Rusakiewicz.

Po Liturgii wręczono FENIKSY za 2018 r.

Nagroda FENIKS corocznie przyznawana przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność. W tym roku to zaszczytne wyróżnienie trafiło do rąk: dyrektora gorzowskiej Elektrociepłowni Mirosława Rawy, szefa regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Jerzego Morawca oraz pracownika gorzowskiej delegatury szczecińskiego Oddziału IPN Jarosława Palickiego. Nagrody, przyznawane od 2008 roku stosowną uchwałą, trafiają do osób, które w sposób szczególny przyczyniają się do rozwoju Związku, a także wzrostu jego znaczenia.

Wielowątkowa uroczystość zgromadziła wielu znamienitych gości. Oprócz członków Zarządu Regionu, uczestniczyli w niej m.in. poseł na Sejm RP Jarosław Porwich, przewodniczący Regionu Zielonogórskiego NSZZ Solidarność Bogusław Motowidełko oraz lubuska Kurator Oświaty Ewa Rawa.