Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

W Poznaniu z inicjatywy NSZZ Solidarność około 500 Pracowników Grupy Kapitałowej Enea protestowało przed siedzibą Enea S.A. w Poznaniu. Z obszaru Gorzowskiego w manifestacji uczestniczyło 88 osób (85 z NSZZ Solidarność). Była to realizacja decyzji Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea z ostatniego jej posiedzenia.

W proteście uczestniczyła silna reprezentacja NSZZ „Solidarność” z Enea Wytwarzanie (Kozienice), nie mogło zabraknąć naszych przedstawicieli z Enea Ciepło (Białystok), nie zawiedli górnicy z LW Bogdanka. Oczywiście niejako w roli gospodarzy stawili się przedstawiciele spółek całego obszaru dystrybucji i obrotu, z terenu Poznania, Bydgoszczy, Zielonej Góry, Gorzowa Wielkopolskiego i Szczecina.

Do protestu zaprosiliśmy inne organizacje związkowe z GK Enea i zdecydowana ich większość w różnej formie wsparła ten protest. To kolejny akt bardzo dobrej współpracy międzyzwiązkowej dla dobra pracowników GK Enea, z której wszystkie współpracujące organizacje mogą być naprawdę dumne. Członkowie zaprzyjaźnionych związków zawodowych także stawili się z całego terenu GK Enea, który obejmuje przecież dużą część Polski.

Wszyscy zebrani tego szczególnie upalnego dnia, mimo lejącego się z nieba żaru, nie szczędzili sił aby wykrzyczeć sprzeciw wobec tego, co dzieje się w GK Enea. Poświęcili własny urlop wypoczynkowy dla dania wyrazu dezaprobaty i wzburzenia, uczuć przybierających na sile wśród załogi GK Enea wobec postawy Zarządu Enea S.A.

Do zebranych przemawiali:

• Krzysztof Nawrocki, Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Enea,
  • Jerzy Wiertelak, Przewodniczący MZZP GK ENEA,
  • Marek Boiński, Przewodniczący Sekcji Energetyki NSZZ „Solidarność”,
  • Jacek Bolek, Przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Enea Wytwarzanie,
  • Janusz Bojaryn, Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Elektrociepłownia Białystok,
  • Sławomir Luśtyk, Przewodniczący MZZ Pracowników Zmianowych w ENEA Wytwarzanie  sp. z o.o.,
  • Dariusz Sadurski, Wiceprzewodniczący MZZE w Enea Wytwarzanie sp. z o.o.
  • Jarosław Niemiec, Przewodniczący ZZPZ Przeróbki Mechanicznej Węgla w Polsce „Przeróbka” w LW Bogdanka S.A.,
  • Maciej Wiśniewski, sekretarz Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Enea.

W czasie pikiety reprezentanci poszczególnych organizacji związkowych złożyli podpisy pod wspólną petycją. Została ona odczytana wszystkim zebranym, którzy niejednokrotnie przerywali odczyt wyrażając swoje wzburzenie i jednocześnie aprobatę dla treści dokumentu. Następnie delegacja protestujących udała się do budynku siedziby Zarządu Enea S.A. aby wręczyć petycję jego przedstawicielom.

Treść Petycji

Delegacja wróciła do zebranych w towarzystwie przedstawicieli Pracodawców GK Enea: Zbigniewa Piętki, Wiceprezesa Zarządu Enea S.A. ds. Korporacyjnych oraz Andrzeja Kojro, Prezesa Zarządu Enea Operator sp. z o.o. Obydwaj przemówili do zebranych. Wiceprezes Zbigniew Piętka złożył deklarację, że „z całą pewnością do porozumienia płacowego dojdzie jeszcze w lipcu”. Tu z naszej strony padła uwaga nawiązująca do wydarzeń Poznańskiego Czerwca 1956, że „walczymy nie tylko o chleb, ale także o wolność”, że pikieta dotyczy znacznie szerszego zestawu punktów zapalnych bolących pracowników. Wiceprezes Piętka oświadczył, że także pozostałe sprawy będące przedmiotem petycji zostaną przez Zarząd podjęte celem rozpatrzenia. Prezes Andrzej Kojro zapewnił o chęci porozumienia i o swoim pro pracowniczym nastawieniu. Obydwaj zaproponowali również, aby w najbliższy poniedziałek, jeszcze poza planowanymi rokowaniami z mediatorem przewidzianymi na 16 lipca 2019 roku, spotkać się i podjąć próbę porozumienia.

Poniżej zamieszczamy podziękowania dla wszystkich uczestników pikiety:

W imieniu swoim oraz całego prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea pragnę podziękować, tak po ludzku i szczerze, każdemu z osobna uczestnikowi pikiety pod siedzibą Zarządu Enea S.A. z dnia 26 czerwca 2019 roku. Wiem, że przyjechaliście do Poznania przebywając często setki kilometrów, wykorzystując w tym celu swój urlop wypoczynkowy. Przybyliście aby walczyć nie tylko o swoje sprawy, ale by reprezentować wszystkich pracowników spółek GK Enea. Za ten wysiłek podjęty kosztem własnego wypoczynku i tak cennego czasu z rodziną, że nie przestraszył Was żar lejący się ze szczególnie rozpalonego tego dnia poznańskiego nieba, należy się Wam szczególny podziw. Dlatego jeszcze raz: Dziękuję!

Krzysztof Nawrocki
Przewodniczący KM NSZZ Solidarność Enea

37 * C w Poznaniu a my  wspólnie walczyliśmy o godne podwyżki dla Pracowników GK Enea ( nie tylko dla wybrańców) .W drodze powrotnej na trasie Poznań-Gorzów Wlkp. zepsuła się klimatyzacja i temperatura w autokarze wzrosła do  46 * C (sauna). Mimo tych przeciwności losu daliśmy radę -nikt nie zasłabł.

Dziękuję tym, którzy wzięli dzień urlopu i walczyli o podwyżki dla wszystkich. W petycji wręczonej zarządowi zawarliśmy też wiele patologii, które występują głównie w Enea S.A.  Mam nadzieję, że manifestacja przyniesie zmianę postępowania zarządu Enea S.A.  i dojdzie wreszcie do podpisania porozumienia płacowego, a patologie zostaną zlikwidowane. Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom protestu, liczę na to, że ci którzy nie uczestniczyli z różnych powodów w manifestacji docenią  Wasz trud i też Wam podziękują. Przecież walczymy o podwyżki również dla Nich.

Krzysztof Gonerski

Przewodniczący KP NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp.

Jeżeli manifestacja nie przyniesie pożądanego skutku, czeka nas akcja strajkowa

Więcej zdjęć z tej i wcześniejszych manifestacji

Relacja KM NSZZ Solidarność Enea

Relacja Radio Poznań