Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.

Wzrost przychodów o 33% r/r, wyższa o niemal 30% EBITDA i wypracowany zysk netto wyższy o 25%, który przekroczył pół miliarda złotych – to główne wyniki finansowe Grupy Enea za I półrocze 2019 r. Rezultaty osiągnięte przez drugi pod względem wielkości produkcji energii elektrycznej w Polsce koncern energetyczny są zgodne z planem i oczekiwaniami. Grupa w pierwszych sześciu miesiącach tego roku wytworzyła 12,7 TWh energii elektrycznej, sprzedała ponad 10 TWh energii elektrycznej i paliwa gazowego odbiorcom detalicznym, a także 10 TWh usług dystrybucji odbiorcom końcowym. Enea odnotowała również ponad 12% wzrostu produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych i przeznaczyła 104 mln zł na inwestycje związane z ochroną środowiska.

Zysk netto w drugim kwartale wyniósł 259,63 mln zł, co wygląda dobrze na tle 190,43 mln zł zysku netto przed rokiem. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży netto sięgnęły 3,57 mld zł, wobec 3,05 mld zł rok wcześniej. W sumie od stycznia, zysk netto wynosi 505,79 mln zł, wobec 431,19 mln zł prze rokiem.

Wcześniejsze wyniki GK Enea