Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.
30.09.2019 Zmarł Kornel Morawiecki.
Dodano: 1 Październik 2019r. 15:50

30 września 2019 r w szpitalu  zmarł Kornel Morawiecki, legendarny opozycjonista z czasów PRL, założyciel „Solidarności Walczącej”, poseł na Sejm VIII kadencji.

Kornel Morawiecki chorował na raka trzustki. Przed weekendem polityk trafił do szpitala, gdyż jego stan się pogorszył. Przez cały czas przy twórcy Solidarności Walczącej czuwała rodzina, w tym jego syn Mateusz Morawiecki. Premier w rozmowie z „Faktem” opowiedział o ostatnich chwilach spędzonych przy ojcu :Jedne z ostatnich słów, które wypowiedział, były takie, żeby cały czas myśleć o Polsce i żeby wypracowywać zgodę narodową. To była od dawna taka jego myśl, którą starał się promować .

Pogrzeb Kornela Morawieckiego, będzie miał charakter państwowy.

5 października 2019  zaplanowano nabożeństwo oraz uroczystości pogrzebowe. Dzień wcześniej w Sejmie będzie wystawiona trumna z ciałem marszałka seniora. Msza pogrzebowa odbędzie się w sobotę o godz. 12 w Katedrze Polowej Wojska Polskiego w Warszawie. Następnie o godz. 15 na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach będzie miała miejsce ceremonia pogrzebowa

Kornel Morawiecki miał 78 lat. Urodził się w 1941 roku, z wykształcenia był fizykiem. Zasłynął przede wszystkim jako założyciel i przewodniczący „Solidarności Walczącej”, organizacji, której głównym hasłem było odzyskanie niepodległości.
W 1968 roku po raz pierwszy wystąpił przeciwko władzom PRL, uczestnicząc w wydarzeniach marcowych. W końcu lat 70. związał się z opozycją demokratyczną we Wrocławiu, był redaktorem drugoobiegowego „Biuletynu Dolnośląskiego”. Po 1980 roku był działaczem „Solidarności” we Wrocławiu, a po wybuchu stanu wojennego ukrywał się.
W 1982 roku stanął na czele „Solidarności Walczącej”, która stała się najbardziej radykalną i bardzo mocno zakonspirowaną organizacją w latach 80, wydającą w podziemiu około 100 tytułów gazet i czasopism, realizującą audycje radiowe i organizującą demonstracje.

Kornel Morawiecki był przez lata 80. jednym z najbardziej poszukiwanych przez SB działaczem podziemia. Był też działaczem, któremu udało się najdłużej ukrywać – aresztowano go dopiero w listopadzie 1987. Ponieważ w tamtym czasie władze PRL nie chciały mieć więźniów politycznych, podstępem zmuszono Morawieckiego do wyjazdu za granicę. Po kilku miesiącach potajemnie wrócił do kraju.
Jako lider SW krytykował rozmowy Okrągłego Stołu, wzywał też do bojkotu kontraktowych wyborów 4 czerwca 1989. Jego ugrupowanie domagało się wtedy całkowicie wolnych wyborów. Po 1990 roku stanął na czele Partii Wolności, krytycznie nastawionej do rzeczywistości III RP, m.in. do braku rozliczeń z komunizmem czy braku lustracji.

W 2010 roku startował w wyborach prezydenckich, a w 2015 roku został posłem, kandydując z list Kukiz'15. Był marszałkiem seniorem na pierwszym posiedzeniu Sejmu VIII kadencji. W 2016 roku odszedł z Kukiz'15 i założył ugrupowanie Wolni i Solidarni.

Prezydent Andrzej Duda nadał 27 września 2019 r. Kornelowi Morawieckiemu Order Orła Białego w uznaniu znamienitych zasług na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, oraz za wybitne osiągnięcia w działalności publicznej i państwowej.

6.10.2018 K. Morawiecki uczestniczył w Gorzowie w uroczystościach zawiązanych z odsłonięciem pomnika ks. Witolda Andrzejewskiego.

Odsłonięcie pomnika W.Andrzejewskiego