Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Listopad 2019r.
5.10.2019 Pogrzeb Kornela Morawieckiego
Dodano: 6 Październik 2019r. 22:27

W Warszawie w Katedrze Polowej Wojska Polskiego. o godz. 12  odbyła się msza żałobna za zmarłego 30 września 2019 r. Kornela Morawieckiego legendarnego opozycjonisty z czasów PRL, założyciela „Solidarności Walczącej”, posła na Sejm VIII kadencji. Liturgii przewodniczył abp Marek Jędraszewski, który w wygłoszonej  homilii wspomniał niezłomne życie śp. marszałka seniora.

Po godz. 15 na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach rozpoczęła się ceremonia pogrzebowa marszałka seniora Sejmu VIII kadencji. Pogrzeb miał charakter państwowy. W ostatniej drodze ŚP Kornela Morawieckiego uczestniczyli między innymi  prezydent Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki, wicepremierzy Jarosław Gowin i Piotr Gliński, a także marszałkowie Sejmu i Senatu Elżbieta Witek i Stanisław Karczewski, Delegacje NSZZ  Solidarności z całego kraju wraz z pocztami sztandarowymi.

„Solidarność” nigdy nie zapomni jak wiele Polska zawdzięcza zmarłemu liderowi „Solidarności Walczącej”, dlatego nie mogło nas zabraknąć w Jego ostatniej drodze.

Niestety na pogrzebie zabrakło liderów opozycji oraz byłych prezydentów RP…

Zmarł Kornel Morawiecki