Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.
14.10.2019 Wybory Parlamentarne.
Dodano: 14 Październik 2019r. 08:27

Wybory do Sejmu.

Państwowa Komisja Wyborcza ogłosiła, że na wszystkie listy kandydatów na posłów oddano łącznie 18 470 710 ważnych głosów.

Na Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość zagłosowało 8 051 935 osób, czyli 43,59 procent wyborców.

Koalicyjny Komitet Wyborczy Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni zdobył 5 060 355 głosów czyli 27,40 proc. poparcia.

Na kandydatów Komitetu Wyborczego Sojusz Lewicy Demokratycznej głosowało 2 319 946 osób, co stanowi 12,56 procent wyborców.

Komitet Wyborczy Polskie Stronnictwo Ludowe poparło 1 578 525 wyborców, czyli 8,55 proc. głosujących.

Komitet Wyborczy Konfederacja Wolność i Niepodległość otrzymał 1 256 953 głosów, czyli 6,81 proc. poparcia.

Pozostałe komitety nie przekroczyły 5-procentowego progu wyborczego. KWW Bezpartyjni Samorządowcy otrzymał 144 773 głosów, czyli 0,78 procent poparcia. KWW Mniejszość Niemiecka - 32 094 głosy - 0,17 procent. KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca - 18 918 głosów - 0,10 procent. KW Akcja Zawiedzionych Emerytów Rencistów - 5 448 głosów - 0,03 procent. KW Prawica - 1 765 głosów - 0,01 procent.

Wybory do Senatu.

Z danych Państwowej Komisji Wyborczej wynika, że w Senacie większość będzie miała opozycja. Kandydaci z list PiS zdobyli 48 mandatów. Jeden mandat przypadł Lidii Staroń, która nie miała konkurenta z PiS.

Kandydaci Koalicji Obywatelskiej zdobyli 43 mandaty senackie, PSL - trzy, a SLD - dwa. Trzy przypadły kandydatom sympatyzującym z opozycją, ale startującym z własnych komitetów.

Frekwencja była rekordowa i wyniosła 61,74 %.

Lubuskie -Wybory do Sejmu

Wygrywa PiS przed Koalicją Obywatelską i SLD

Wybory parlamentarne 2019. Wszystko jasne. W wyborach do Sejmu PiS w Lubuskiem dostaje ponad 34 proc., a Koalicja Obywatelska ponad 31 proc. Oba ugrupowania mają po czterech posłów, SLD-Lewica dwóch, po jednym PSL i Konfederacja.

Wybory Parlamentalne 2015