Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 25 Luty 2020r.

W Poznaniu kolejny raz spotkał się zespół do spraw przeglądu i aktualizacji Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy w ENEA S.A. (ZUZP). Podstawą działania zespołu jest Art. 57 tegoż Układu.

Uczestnicy spotkania:

Przedstawiciele Pracodawcy:-Justyna Tomczyk - Dyrektor Pionu Wynagrodzeń i Systemów Motywacyjnych, -Bogdan Klepas - Doradca Zarządu, -Daria Jarmużek - Radca Prawny

Przedstawiciele Organizacji Związkowych: -Krzysztof Nawrocki  i Robert Jusis- Organizacja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność ENEA,-Janusz Śniadecki i Patryk Jarosz - MZZP GK ENEA, -Izabela Brzezińska - MZZ Synergia Pracowników GK Enea

Podczas spotkania przedyskutowano zapisy Regulaminu Zakładowego Funduszu  Świadczeń Socjalnych i propozycje zmian które przygotował mecenasa Konrada Danielczyka (doradcy NSZZ Solidarność). Dyskutowano także o czasie pracy,  którego zapisy zostały przeniesione z Regulaminu Pracy  do ZUZP.

Pracodawca po raz kolejny zgłosił wolę rozliczania jednomiesięcznego czasu pracy, na co nie ma zgody do strony społecznej. Jako przedstawiciele NSZZ Solidarność złożyliśmy propozycję umieszczenia w ZUZP możliwości pracy w domu  (tzw. Home Office). Strony zgodziły się dyskutować na ten temat. Zobowiązaliśmy się przygotować odpowiednie zapisy nad którymi strony się pochylą się na następnych spotkaniach.

Wcześniejsze spotkania zespołu