Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 25 Luty 2020r.
12.02.2020 Bloki gazowe w Kozienicach.
Dodano: 12 Luty 2020r. 08:40

Enea Wytwarzanie i Gaz-System podpisały 11.02.2020 r. porozumienie na zaprojektowanie przyłączenia Elektrowni Kozienice do sieci przesyłowej Gaz-System. Enea planuje w przyszłości zastąpić część wyeksploatowanych bloków węglowych klasy w Kozienicach gazowymi. Zgodnie z porozumieniem, podpisanie umowy o przyłączenie Kozienic do sieci gazowej nastąpi w 2023 r. Gaz do elektrowni ma być dostarczany z gazociągu Gustorzyn-Wronów, który jest na etapie uzyskiwania pozwoleń administracyjnych.

Wiceprezes Gaz-Systemu Artur Zawartko podkreślał, że operator patrzy, jak zmienia się struktura energetyczna i nie może czekać z budowaniem gazociągów, które umożliwią sprostanie wyzwaniom transformacji energetycznej. "Przystępujemy do projektowania odpowiednio wcześniej, nie czekamy aż gazociąg Gustorzyn-Wronów będzie gotowy" - zaznaczył Zawartko. Jak mówił, dzięki takiemu podejściu, gaz będzie mógł dostarczony wtedy, gdy klient będzie go potrzebował.

Wiceprezes Enei Wytwarzanie Tomasz Siwak ocenił z kolei, że umowa pozwala swobodnie planować rozwój grupy w oparciu o niskoemisyjne źródła energii, jak gaz. "Dokument pozwala nam zaplanować budowę i rozwój w naszej największej elektrowni, pozwala na budowanie nowych źródeł z wykorzystaniem obecnych zasobów ludzkich i istniejącego zaplecza" - dodał Siwak.

Grupa Enea pozyskała w Gaz-Systemie strategicznego partnera, który umożliwi planowanie strategii i budowy nowych źródeł energii - podkreślił Siwak.

Pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej Piotr Naimski podkreślał, że część wysłużonych elektrowni węglowych będzie zastępowana gazem, a elektrownie gazowe są niezbędne do budowy dużych źródeł odnawialnych, szczególnie wiatrowych na morzu. "Ta decyzja świadczy, że Polska w dążeniu do obniżania emisji podąża własną drogą" - oświadczył Naimski. Zwiększająca się obecność gazu w polskiej energetyce ma charakter regulacyjny dla OZE. "Stara część Kozienic będzie przestawiana na gaz. To świadczy, że w naszej strategii dążymy do tego, żeby nieefektywne źródła energii zastępować najbardziej nowoczesnymi. (...) Wpisujemy się w generalną strategię UE, dążącą do obniżenia emisji CO2 do atmosfery" - mówił Naimski.

Szef sejmowej komisji energii Marek Suski ocenił, że umowa to "wynik strategii państwa, która wpisuje się w europejską strategię obniżania emisji CO2". Nowy gazociąg między Kozienicami a Radomiem umożliwi też dostęp do gazu w południowej części Mazowsza. Nie rezygnujemy z energii z węgla, modernizując gospodarkę musimy wykorzystywać różne źródła energii - podkreślał Suski. "Różnorodność jest gwarancją nieprzerwanych dostaw energii" - dodał Suski.

Źródło CIRE.PL