Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 16 Styczeń 2021r.

Po tygodniowej przerwie kontynuowano rozmowy, których celem jest uzgodnienie zasad płacowej w 2020 r. w Enea S.A. Na wstępie jedyny obecny na spotkaniu członek zarządu Zbigniew Piętka kolejny raz przedstawił uwarunkowanie związane sytuacją w górnictwie oraz energetyce opartej na węglu. Podsumowując -czeka nas ciężki rok. Następnie przypomniano  stanowiska stron z poprzednich negocjacji. Dyr. Aneta Pelczarska poinformowała, iż w dniu dzisiejszym przesłała rozliczenie funduszu płac w formacie  o który poprosił NSZZ Solidarność Enea.

Po powrocie do negocjacji prezes Zbigniew Piętka podtrzymał propozycję pracodawcy z ostatniego spotkania. Przerwy, kolejne propozycje (gorsze od tych z 19 marca 2020 r.-nie zasługują nawet na to by je przytaczać ) nie zbliżały stron do zawarcia porozumienia.

Niskie kwoty podwyżek proponowane od początku roku, nie były akceptowalne, dlatego związki zawodowe złożyły kompromisową propozycję: obligatoryjnej podwyżki  płac zasadniczych  od sierpnia 2020 r.  oraz wypłatę jednorazowej premia na Wielkanoc.

Strona pracodawcy poprosiła o dłuższą przerwę żeby przeanalizować w/w propozycję. Po 1,5 godzinnej przerwie poinformowała, że  nasza propozycja wymaga analizy dla całej Grupy Kapitałowej, i dlatego zaproponowała kontynuację negocjacji 4 marca 2020 r.

Po negocjacjach płacowych przew. K. Gonerski w imieniu Pracowników obszaru gorzowskiego przedstawił tematykę opieki medycznej realizowanej w ramach umowy z PZU, która kończy się w kwietniu tego roku. Po przejęciu opieki medycznej przez PZU zakres świadczeń szczególnie w ramach medycyny pracy (badania okresowe) uległ znacznemu pogorszeniu. Wcześniej podczas badań okresowych zakres badań był dużo wyższy. Dzięki takim działaniom u wielu naszych Pracowników rozpoznawane były choroby we wczesnym stadium, co powodowało szybką reakcję i leczenie. Wielu z nich uniknęło śmierci.  Dlatego wnosimy o renegocjację umowy z PZU w celu zapewnienia właściwej opieki medycznej. W przypadku braku możliwości wynegocjowania godnych warunków, wnosimy o nie przedłużanie umowy z PZU i podpisanie umowy z inną firmą. Na zdrowiu i życiu Pracowników nie można oszczędzać.

W tym temacie NSZZ Solidarność Enea Gorzów przyjął stanowisko, które zostało dostarczone zarządowi Enea S.A.

Szczegóły negocjacji do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

Stanowisko ws opieki medycznej z PZU

Odp. ws opieki medycznej z PZU

Wcześniejsze negocjacje