Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 08 Sierpień 2020r.
17.04.2020 Odmrażanie gospodarki. Etap po etapie.
Dodano: 17 Kwiecień 2020r. 19:54

Od 20 kwietnia rząd zmniejsza zakres obostrzeń, które mają ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa SARS-CoV-2 i zapadalności na COVID-19.

"Odmrażanie" gospodarki. Etapy

I-W pierwszym etapie od 20 kwietnia więcej osób będzie mogło zrobić zakupy. Do sklepów o powierzchni mniejszej niż 100 metrów kwadratowych wejdzie maksymalnie tyle osób, ile wynosi liczba wszystkich kas lub punktów płatniczych pomnożona przez 4. Z kolei w sklepach o powierzchni większej niż 100 metrów kwadratowych na 1 osobę musi przypadać co najmniej 15 metrów kwadratowych powierzchni. Na przykład - jeśli sklep ma 150 mkw., to jednocześnie może robić w nim zakupy 10 osób.

II-W drugim etapie planowane jest otwarcie sklepów budowlanych w weekendy oraz hoteli i innych miejsc noclegowych (z ograniczeniami). Na tym stopniu rząd będzie chciał także otworzyć niektóre instytucje kultury, jak biblioteki, muzea i galerie sztuki.

III-Trzeci etap to otwarcie zakładów fryzjerskich i kosmetyczek, sklepów w galeriach handlowych (z istotnymi ograniczeniami) i umożliwienie lokalom gastronomicznym działalności stacjonarnej z ograniczeniami. Zostaną również dopuszczone wydarzenia sportowe do 50 osób (w otwartej przestrzeni, bez udziału publiczności) oraz organizacja opieki nad dziećmi w żłobkach, przedszkolach i w klasach szkolnych 1-3 (po ustalaniu maksymalnej liczba dzieci w sali).

IV-W ostatnim, czwartym etapie, ponownie mają zostać otwarte salony masażu, solaria, siłownie i kluby fitness. Również teatry i kina wrócą do pracy, ale w nowym reżimie sanitarnym.

Luzowanie gospodarki będzie w dużej mierze zależeć od Ministerstwa Zdrowia, które ma przeprowadzać cotygodniową kontrolę zmian, jakie zachodzą w zasadach bezpieczeństwa.

Przejście do dalszych etapów zdejmowania obostrzeń zależeć będzie od: przyrostu liczby zachorowań (w tym liczby osób w stanie ciężkim), wydajności służby zdrowia (zwłaszcza szpitali jednoimiennych) i realizacji wytycznych sanitarnych przez podmioty odpowiedzialne. Oznacza to, że będziemy mogli zarówno przyspieszać wprowadzanie nowych poluzowań, jak i spowalniać zmiany.

Bez względu na tempo wprowadzania kolejnych etapów luzowania gospodarki, nadal obowiązują zasady bezpieczeństwa. Konieczne jest zachowanie 2-metrowej odległości w przestrzeni publicznej od innych. Należy także obowiązkowo zasłaniania nosa i ust w miejscach publicznych (niekoniecznie maseczką ochronną).