Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 08 Sierpień 2020r.
28.04.2020 Energa przejęta przez Orlen.
Dodano: 28 Kwiecień 2020r. 08:32

PKN Orlen kupił w wezwaniu łącznie 331.313.082 akcje Energi, co - według wyliczeń PAP Biznes - stanowi ok. 80 proc. kapitału zakładowego i ok. 85 proc. głosów. W ocenie analityków Orlenowi nie udało się skupić 100 proc., gdyż akcje Energi mają jeszcze potencjał do wzrostu.

"Moim zdaniem jest potencjał do wzrostu kursu Energi" - powiedział PAP Biznes Robert Maj, analityk Ipopema Securities.

Wskazał, że nie ma nadal informacji, jak będzie wyglądał projekt Ostrołęka C.

"Nie było żadnej jasnej deklaracji ani ze strony kupującego, ani Skarbu Państwa, ani Energi. Budowę przerwano, a 7 maja kończy się due diligence prowadzone przez Eneę i Energę" - powiedział analityk.

"Zakładam w mojej wycenie Energi, że Ostrołęka C nie będzie kontynuowana na węglu. To nie jest jeszcze zdyskontowane w cenie, więc akcje Energi są warte więcej niż to co oferował PKN Orlen. Myślę, że to główny powód, dlaczego nie udało się skupić 100 proc. akcji spółki" - dodał Robert Maj.

Na początku grudnia PKN Orlen wezwał do sprzedaży 100 proc. akcji Energi po 7 zł za sztukę. W połowie kwietnia podniósł cenę w wezwaniu do 8,35 zł.

Wzywający zamierzał osiągnąć, po przeprowadzeniu wezwania, do 100 proc. wszystkich głosów w spółce, reprezentowanych przez 414.067.114 akcji.

Jak podawano wcześniej, Skarb Państwa, reprezentowany przez Ministra Aktywów Państwowych, odpowiedział na wezwanie ogłoszone przez PKN Orlen i złożył zapis na sprzedaż 213.326.316 akcji Energi. Wpływy do budżetu państwa z tego tytułu wyniosą 1.781 mln zł. Skarb Państwa miał 51,52 proc. udziału w kapitale zakładowym Energi, dające 64,09 proc. głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Zapisy rozpoczęły się 31 stycznia i trwały do 22 kwietnia.

31 marca Komisja Europejska wydała bezwarunkową decyzję w przedmiocie zgody na dokonanie koncentracji polegającej na przejęciu przez PKN Orlen kontroli nad Energą.

27.04.2020 r. ok. godz. 13.30 kurs Energi traci 0,25 proc. do 7,89 zł.

Źródło-CIRE.PL