Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Białystok były miejscem corocznego spotkania delegatów z całego kraju. Wybór miejsca zjazdu nie był przypadkowy. Z Ziemi Białostockiej pochodził Ks. Jerzy Popiełuszko ,a 19 października będziemy obchodzić 25 rocznicę zamordowania ks. Jerzego. W zjeździe uczestniczyło ponad 300 delegatów z całego kraju a  Region Gorzowski na zjeździe reprezentowało 3 delegatów –Jarosław Porwich, Zbigniew Szydłowski i Krzysztof Gonerski. Zjazd rozpoczął się od złożenia kwiatów pod pomnikiem ks. Jerzego. Mszę świętą w białostockiej katedrze odprawił metropolita gdański abp Leszek Sławoj Głódź. W mszy świętej oraz w uroczystościach rozpoczynających  zjazd uczestniczyła matka ks. Popiełuszki. Wystąpienia zaproszonych gości rozpoczęły oficjalną część zjazdu.  Sprawozdanie z działalności za miniony rok złożył przew. J.Śniadek ,a  Krajowa Komisja Rewizyjna  przedstawiła wyniki kontroli działalności Komisji Krajowej. Po krótkiej dyskusji nad sprawozdaniami delegaci stosownymi uchwałami i stanowiskami ustosunkowali się do problemów jakie aktualnie występują  w Naszym Kraju. Obrona interesów pracowników Zakładu Hipolita Cegielskiego, sytuacja w służbie zdrowia ,walka z ubóstwem i rozwarstwieniem społecznym, prywatyzacja sektora stoczniowego ,przywrócenie ulgi remontowej, ustanowienie roku 2010 rokiem NSZZ Solidarność , sytuacja w branży energetycznej to tylko najważniejsze uchwały i stanowiska jakie przyjął zjazd. Delegaci nadali też tytuły zasłużony dla NSZZ Solidarność między innymi ks. Witoldowi Andrzejewskiemu i Markowi Rusakiewiczowi z Gorzowa Wlkp.

Fotorelacja -Menu-Galeria zdjęć-Krajowy Zjazd Delegatów