Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Lipiec 2020r.

Minister Aktywów Państwowych korzystając ze swoich uprawnień z dniem 27 maja 2020 roku odwołał z rady nadzorczej Enei Bartosza Nieściora i jednocześnie powołał z tym samym dniem Pawła Szczeszka.

Paweł Szczeszek jest absolwentem Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Informatyki oraz Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej. Ukończył również studia podyplomowe w zakresie dyplomacji. Od grudnia 2018 do 26 maja 2020 był prezesem zarządu Zespołu Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja. W latach 2017-2018 sprawował funkcję zastępcy prezesa zarządu PGNiG Termika Energetyka Przemysłowa. Od 2016 r. do sierpnia 2017 r. był prezesem zarządu Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Jastrzębiu-Zdroju, wcześniej wiceprezesem zarządu Agencji Rozwoju Regionalnego w Częstochowie, gdzie realizował kilkanaście projektów współfinansowanych z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał także w administracji publicznej oraz Przedsiębiorstwie Państwowym "Porty Lotnicze" Sp. z o.o., gdzie był odpowiedzialny za kontrolę majątku portu lotniczego Warszawa Okęcie.

Paweł Szczeszek zasiadał również w radach nadzorczych następujących spółek: Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych w Katowicach, Agencja Rozwoju Regionalnego w Częstochowie, Radomskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, SEJ-Serwis, Jelcz oraz Geotermia Podhalańska.

Po tej zmianie RN Enei pracuje w składzie: Izabela Felczak-Poturnicka (przewodnicząca), Michał Jaciubek,Mariusz Pliszka, Maciej Mazur, Paweł Andrzej Koroblowski, Piotr Mirkowski, Roman Stryjski, Ireneusz Kulka oraz Paweł Szczeszek.

Źródło-CIRE.PL

Wcześniejsze zmiany w RN