Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 28 Listopad 2020r.
14.08.2020 Msza św. z okazji Dnia Energetyka.
Dodano: 16 Sierpień 2020r. 21:00

Trwająca pandemia i z tego powodu ograniczenia swobód obywatelskich spowodowały, że tegoroczna Msza Święta z okazji Dnia Energetyka miała odmienny charakter od ubiegłych.  Gorzowscy energetycy i ich rodziny od 25 lat pielgrzymują po gorzowskich kościołach. Ta jubileuszowa Msza Święta miała być odprawiona przez Ks Biskupa Adama Dyczkowskiego w Gorzowskiej Katedrze. Jednak nie skończone prace remontowe w katedrze i zagrożenia spowodowane pandemią, nie pozwoliły na realizację tych planów. W tej trudnej sytuacji pomógł gorzowskim energetykom ich kapelan Ks Proboszcz Jarosław Zagozda, który zaprosił energetyków do Kościoła Parafialnego pw  Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Baczynie. W dniu Patrona Energetyków, Świętego Maksymiliana Maria Kolbe tj: 14 sierpnia br. o godzinie 1800  odprawił Mszę Świętą w intencji gorzowskich energetyków i ich rodzin. Tym samym podtrzymana została ciągłość pielgrzymowania i gorzowscy energetycy z rodzinami nie zostali pozbawieni corocznej modlitwy eucharystycznej.

We Mszy Świętej uczestniczyli przedstawiciele dyrekcji Oddziału Dystrybucji w Gorzowie Wlkp., zarządów ZZ „Solidarność” Oddziału Dystrybucji w Gorzowie Wlkp. i EC Gorzów, Prezes Oddziału Gorzowskiego SEP z małżonką. Pięknym akcentem była obecność pocztu sztandarowego ZZ „Solidarność” EC Gorzów.

Po Mszy Świętej energetycy udali się do pobliskiej restauracji „Sikorka” w Baczynie. Organizatorem i sponsorem tego spotkania był Oddział Gorzowski SEP. Jak zawsze spotkanie przebiegało w serdecznej i życzliwej atmosferze.

Wcześniejsze Msze Święte