Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 28 Listopad 2020r.

Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 903 nowych przypadkach zakażeń koronawirusem - to najwięcej od początku pandemii. Resort podaje też informacje o 13 kolejnych zgonach.

Najwięcej nowych zakażeń jest na Śląsku - 168. W Małopolsce odnotowano ich 156, a na Mazowszu - 146. W Pomorskiem jest 89 kolejnych zakażonych, w Wielkopolsce 77, a w Łódzkiem - 49. Na Podkarpaciu potwierdzono 46 nowych przypadków, w województwie kujawsko-pomorskim - 31, a w dolnośląskim - 30. Warmia i Mazury mają kolejnych 30 zakażonych, Opolszczyzna - 25, a Ziemia Świętokrzyska - 22. Na Lubelszczyźnie jest 21 nowych przypadków, na Podlasiu i na Pomorzu Zachodnim po sześć, a w województwie lubuskim - jeden.

Zmarło 13 osób zakażonych koronawirusem: w Krakowie 89-latek i 83-latek, w Grobli 92-latka, w Łańcucie 85-latek, w Siedlcach 88-latek, w Warszawie 88-latka, w Gorzowie Wielkopolskim 78-latek, w Gliwicach 64-latek, w Tychach 70-latek i 78-latka, w Poznaniu 89-latek i 66-latka, a w Gdańsku 70-latka. Większość osób miała choroby współistniejące - podaje Ministerstwo Zdrowia.

Ponadto Ministerstwo Zdrowia przekazało, że 8 tysięcy 902 osoby są objęte nadzorem epidemiologicznym, a 103 tysiące 351 przebywa w kwarantannie.

Od początku epidemii w Polsce potwierdzono 60 tysięcy 281 przypadków zakażeń koronawirusem, z czego zmarło tysiąc 938 osób, a wyzdrowiało 41 tysięcy 29 osób

Aktualna lista powiatów objętych dodatkowymi obostrzeniami (żółtymi i czerwonymi).

Od 21.08.2020 r.w strefach żółtej i czerwonej, gdzie obowiązują większe ograniczenia w związku z koronawirusem, znajduje się 19 powiatów.

Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska potwierdzał wczoraj na konferencji, że wkrótce do kategorii żółtej trafić mogą duże miasta. - Kraków jest bardzo blisko, aby wejść do kategorii żółtej. Jeżeli ilość nowych zakażeń będzie w takiej dynamice, jak jest w tej chwili, myślę, że w następnym tygodniu Kraków będzie niestety w kategorii żółtej - mówił wiceminister. Zastrzegł, że dotyczy to nie tylko Krakowa. - Widzimy, że także z dużych miast Katowice i Koszalin przy takiej dynamice nowych zakażeń mogą za tydzień znaleźć się w kategorii żółtej - zauważył Waldemar Kraska.

Wcześniejsze informacje o COVIT 19