Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 28 Listopad 2020r.

Tegoroczna Pielgrzymka mimo, że jubileuszowa ze względu na pandemię koronawirusa miała inny charakter od wcześniejszych i pod każdym względem była wyjątkowa i na pewno na długo pozostanie w naszej pamięci. W tym roku delegacje uczestniczące w XXXV Pielgrzymce Energetyków i Elektryków na Jasną Górę były wsparte wirtualną obecnością tych co łączyli się duchowo w modlitwie i uczestniczyli w niej zdalnie za pośrednictwem Internetu.

Obostrzenia związane z COVIT 19 spowodowały skrócenie programu pielgrzymowania oraz drastyczne ograniczenie liczby pielgrzymów. Z tych powodów w tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyła tylko Nasza 8 osobowa delegacja, która na uroczystości w Częstochowie wystawiła Poczet Sztandarowy i godnie Nas reprezentowała. 9 Naszym Przedstawicielem był Tomek z Centrali Oddziału w Gorzowie, który wspólnie z Pielgrzymami ze Szczecina trasę na Jasną Górę pokonał na rowerze !!! Gratulujemy.

W drodze na Jasną Górę zwiedziliśmy XIII wieczny Pocysterski Zespół Klasztorny w Gościkowie Paradyżu. Obecnie mieści się tam siedziba Zielonogórsko-Gorzowskiego Wyższego Seminarium Duchownego. Decyzją biskupa Tadeusza Lityńskiego od sierpnia 2020 r. w zespole klasztornym mieści się również Sanktuarium Matki Bożej Wychowawczyni Powołań Kapłańskich .

Po dotarciu do Częstochowy i zakwaterowaniu w Domu Pielgrzyma prowadzonego przez Siostry Brygidki rozpoczęliśmy nasz udział w Jubileuszowej Pielgrzymki. Nie było jak co roku Drogi Krzyżowej i Mszy Św. prowadzonej ze Szczytu Jasnogórskiego. Sobotni program Pielgrzymki przewidywał udział w Apelu Jasnogórskim, czuwaniu przed Cudownym Obrazem oraz udział w Mszy Świętej podczas, której poświęcono nowy sztandar Krajowego Stowarzyszenia Energetyków NAZARET.

„Nie możemy, bo jesteśmy odpowiedzialni, jesteśmy tutaj dzisiaj przez naszych przedstawicieli, aby przede wszystkim w tym trudnym czasie epidemii, który doświadcza nas wszystkich, dziękować Ci za opiekę nad całym tym elektrycznym i energetycznym sektorem naszej Ojczyzny. Ufamy, że również dzięki Twojemu wstawiennictwu, możemy funkcjonować, i możemy funkcjonować w duchu służby przecież dla wszystkich, bo dzisiejsza cywilizacja jest tak skonstruowana, że bez tej energii nie wyobrażamy sobie funkcjonowania naszych rodzinnych domów, bez tej energii i jej przesyłu nie wyobrażamy sobie funkcjonowania różnych instytucji społecznych, tych którzy przybliżają rodzinę czy dają ciepło rodzinne tym, którzy nie mają - domów dziecka, domów opieki społecznej. Ale przede wszystkim nie wyobrażamy sobie w tym czasie bez tej służby funkcjonowania szpitali, gdzie ta energia jest potrzebna dla wszystkich chorych, nie tylko tych zarażonych koronawirusem, ale dla wszystkich, bo porusza respiratory, bo wprawia w ruch elektronikę wszystkich różnych urządzeń, które podtrzymują ludzie życie w najtrudniejszym momencie choroby na oddziałach intensywnej opieki czy na wszystkich innych. Chcemy zawierzyć Ci tą naszą służbę, w tym szczególnym czasie, dziękować za to, że opiekujesz się nami i pozwalasz nam w zdrowiu pracować i służyć innym, właśnie w ten sposób w tych szczególnych czasach. Na pewno ci, którzy nie mogli przybyć, łączą się z nami dzięki elektronice, dzięki energetyce, poprzez transmisje przez różne media, i łączą serca z Tobą, święta Boża Rodzicielko, polecając się przez wstawiennictwo św. Maksymiliana, który był Twoim gorliwym czcicielem, a jest patronem energetyków” - mówił ks. Sławomir Zyga.

W niedzielę nie było tradycyjnego przemarszu Alejami Najświętszej Maryi Panny na Jasną Górę, oraz Mszy prowadzonej ze Szczytu. Odbyła się Msza Święta w kaplicy Matki Bożej. Liturgii przewodniczył biskup Henryk Ciereszko z Białegostoku w koncelebrze z ks. Sławomirem Zygą krajowym duszpasterzem Energetyków. Ze względów sanitarnych nie było tradycyjnej procesji z darami. Wśród wielu sztandarów obecnych na Mszy obecny był również i Nasz. Pielgrzymi przybyli z dziękczynieniem za całą branżę energetyczną i z zawierzeniem na wzór swego patrona św. Maksymiliana Kolbe. Wśród intencji był też prośba o bezpieczną pracę, pokonanie pandemi oraz modlitwa za naród na Białorusi.

„Przybywacie, aby złożyć swój znojny trud ciężkiej i uczciwej pracy, codziennego zmagania o życiowy byt własnych rodzin, ale też aby powiedzieć o swych troskach, problemach waszego środowiska, zapytać o przyszłość, szukać świateł nadziei, odwagi i mocy do przyjęcia nowych wezwań i zadań, które czas i życie przynosi. Przybywacie wreszcie, aby zanieść gorącą modlitwę przed Tron Boży, uciekając się do wstawiennictwa Matki Częstochowskiej. Modlitwę za waszą społeczność energetyków elektryków, elektroników, za wszystkich członków waszej branży zawodowej, podejmujących uczciwy, pełen poświęcenia, trud pracy i służby Ojczyźnie, narodowi, swoim rodzinom, wszystkim, którzy z waszej pracy korzystają i żyją. Przybywacie, aby prosić, by praca wasza i służba była doceniona, szanowana, by przynosiła dobre owoce, sprawiedliwie dzielone, by satysfakcjonowała, przyczyniała się do powszechnego dobrobytu i godnego życia. Tegoroczną pielgrzymkę przeżywamy pod hasłem ‘Wielka Tajemnica Wiary’, odnoszoną do Eucharystii. Zatem wasza społeczność włącza się wiernie w aktualne doświadczenie życia wiary Kościoła w Polsce i podejmuje wyzwania, które przed nim stają” – podkreślał w homilii bp Henryk Ciereszko.

Na zakończenie Paweł Szczeszek, prezes Enea S.A. odczytał Akt Zawierzenia Energetyków Polskich Matce Bożej.

Jubileuszowa i wyjątkowa XXXV Pielgrzymka Energetyków przeszła do historii, mamy nadzieję, że poradzimy sobie z koronawirusem i przyszłoroczna Pielgrzymka odbędzie się już w tradycyjnej formie.

Akt zawierzenia MB

Wcześniejsze Pielgrzymki