Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 28 Listopad 2020r.

W Szczecinie na pierwszym w czasie pandemii zebraniu spotkali się członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea (KM). W zebraniu uczestniczyli zaproszeni goście członek zarządu Enea Operator Michał Cebula i członek Rady Nadzorczej Enea S.A. Mariusz Pliszka. Zebranie odbywało się z zachowaniem wymogów sanitarnych wymaganych w czasie pandemii koronawirusa. Tematyka obrad KM:

1. Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego zabrania KM.(15 styczeń 2020 r.)

2.Sprawozdanie z prac prezydium od ostatniego zebrania KM. Członkowie prezydium zdali obszerną relacje z najważniejszych wydarzeń, które miały miejsce od stycznia 2020 r.( organizacja prac prezydium w czasie pandemii, zmiany kadrowe w GK Enea, negocjacje płacowe, Wspólna Działalność Socjalna, omówiono uchwały przyjęte drogą elektroniczną, odnowienie ubezpieczenia grupowego na życie, aktualizacja zapisów ZUZP, restrukturyzacja branży)

3.Informacja z prac Krajowej Sekcji Energetyków NSZZ Solidarność (KSE). Członkowie władz KSE zapoznali zebranych z problemami z jakimi boryka się nasza branża, zapoznali zebranych z sytuacją w poszczególnych Grupach Energetycznych, oraz postępem prac nad PUZP i powołaniem związku pracodawców.

4.Wybory do Zarządu i Rady Nadzorczej Enea Serwis. Podsumowano wyniki wyborów które odbyły się maju 2020 r.

5.Wystąpienia zaproszonych gości. Marcin Milewski dotychczasowy Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy i członek KM podziękował za współpracę -z racji awansu na stanowisko kierownicze złożył rezygnację z pełnionych funkcji.

6.Sprawy różne- wolne wnioski. Członkowie KM zgłosili następujące tematy, które zostały szeroko omówione: -CIVID 19 w GK Enea, -Wybory SIP, -sytuacja w Enea Centrum, -karty identyfikacyjne, karty pracy , karty przekazania pojazdu, przejęcie Logistyki i Serwisu (wszystkie tematy dotyczyły Enea Operatora,-praca zdalna,-40 lecie NSZZ Solidarność.

7. Gerard Falgowski w imieniu Duszpasterstwa Energetyków „Nazaret’ podziękował za uczestnictwo w XXXV Pielgrzymce Energetyków do Częstochowy i zaprosił na IV Pielgrzymkę Operatora ( w tym roku odbędzie się 3 października 2020 r. w Markowicach).

8. Na zakończenie przyjęto uchwałę porządkową regulującą pracę Sekretarza KM.

Wcześniejsze zebrania KM