Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Luty 2023r.
15.04.2022 Cena emisyjna nowych akcji Enea ustalona
Dodano: 15 Kwiecień 2022r. 13:24

Zarząd Enei ustalił cenę emisyjną akcji serii D na 8,50 zł za sztukę, spółka zaoferuje inwestorom łącznie 88.288.515 akcji - poinformowała Enea w komunikacie.

Akcjonariusze Enei zdecydowali 8 kwietnia o podwyższeniu kapitału w drodze emisji akcji serii D w trybie subskrypcji prywatnej, z pozbawieniem prawa poboru. Tego samego dnia rozpoczęła się przyspieszona budowa księgi popytu.

Uchwała WZ zakładała podwyższenie kapitału zakładowego poprzez emisję nie więcej niż 88.288.515 akcji serii D z wyłączeniem prawa poboru. Nowo emitowane akcje mają stanowić do 20 proc. akcji spółki dopuszczonych do obrotu na giełdzie.

Oferta skierowana jest wyłącznie do inwestorów, którzy otrzymali od współprowadzącego księgę popytu zaproszenie do udziału w niej.

Wcześniej spółka podpisała ze Skarbem Państwa umowę inwestycyjną, na podstawie której Skarb Państwa wyraził wolę objęcia nie więcej niż 88.288.515 akcji nowej emisji za nie więcej niż 899,66 mln zł pochodzące z Funduszu Reprywatyzacji.

Celem emisji jest finansowanie projektów inwestycyjnych w obszarze dystrybucji grupy. Środki z emisji mają trafić m.in na rozbudowę i modernizację sieci wysokiego i średniego napięcia, instalację liczników zdalnego odczytu oraz przyłączanie do sieci nowych odbiorców, realizowanych przez Enea Operator. Wśród zakładanych celów programu inwestycyjnego w obszarze dystrybucji znajduje się m.in. poprawa wskaźników SAIDI i SAIFI oraz ograniczenie strat sieciowych. (PAP Biznes)

Źródło-Bankier.pl

Więcej w tym temacie