Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Luty 2023r.
26.04.2022 Obradował ZR Gorzów NSZZ Solidarność
Dodano: 26 Kwiecień 2022r. 20:04

W siedzibie Związku w Gorzowie Wielkopolskim spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG).

Głównym tematem zebrania była sytuacja w zakładach pracy Regionu. Przedstawiciele  ZRG przedstawili sytuacje w swoich firmach. Ogólnie biorąc sytuacja ta nie jest najlepsza.  Głównym tematem z jakimi borykają się organizacje związkowe są negocjacje płacowe. Pracodawcy uciekają od rozmów, a jeżeli już do nich dochodzi to utrudniają prowadzenie sporu zbiorowego zgodnego z Ustawą o Rozwiązywaniu Sporów Zbiorowych (Wodociągi Gorzów). Niestety są też przykłady niewypłacania wynagrodzeń (POM Strzelce Krajeńskie). W Oświacie dalej nie są realizowanie zawarte porozumienia. W energetyce wojna na Ukrainie oraz tz."zielony ład" na siłę wprowadzany w Unii Europejskiej oprócz zachwiania bezpieczeństwa energetycznego Polski, doprowadził też do drastycznych podwyżek cen nośników energii.

Inne tematy poruszane podczas spotkania:

1.Obchody 40  rocznicy wydarzeń z sierpnia 1982 r. w Gorzowie Wlkp. W. Rusakiewicz omówił program obchodów pamiętnych wydarzeń.(Msza Święta, odsłonięcie instalacji artystycznej).

2.Rada Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). Przedstawiono relację z ostatniego zebrania WRDS. Poziom dialogu jest daleki od ideału. Tematy zgłaszane przez NSZZ Solidarność nie są przedmiotem obrad Rady.

3.Wideokonferancja Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. W. Rusakiewicz zrelacjonował tematy poruszane na wideokonferencji. Dotyczyły głównie sytuacji na Ukrainie- pomocy dla uchodźców, oraz sytuacji w Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych.

4.Pielgrzymka opozycjonistów do Rokitna. Przedstawiono informacje o pielgrzymce, która odbędzie się 28 maja 2022 r.

5.Obchody rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zaproszono wszystkich na uroczyste obchody w Gorzowie Wielkopolskim (Msza Święta, Festyn militarny na Placu Grunwaldzkim, Bieg uliczny).

Wcześniejsze posiedzenia ZRG