Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 28 Listopad 2022r.

Akcje spółek energetycznych na warszawskiej giełdzie spadają po kilka procent po zapowiedzi Premiera Mateusza Morawieckiego, że w przyszłym roku rząd będzie chciał ograniczyć ich zyski netto do minimum.

7.11. 2022 rzed godziną 12:00 akcje PGE tracą 2,7 proc., Orlen zniżkuje 2,5 proc., Tauron i Enea spadają po ponad 4 proc.

Premier Morawiecki na posiedzeniu Rady Dialogu Społecznego ocenił, że cały sektor energetyczny powinien zamknąć 2023 rok zyskiem netto na poziomie 0 plus.

"Z jednej strony chcemy, żeby było jak najtaniej, a z drugiej - są tacy, którzy bronią spółek energetycznych. Jestem za tym, aby spółki energetyczne w przyszłym roku miały koszt w pełni pokryty, również inwestycyjny, ale żeby ich zysk był minimalny, dlatego, że jestem po stronie społecznej, po stronie wszystkich Polaków" - powiedział premier Morawiecki.

"Nie będę żałował spółek energetycznych, spółek obrotu, dystrybucji czy wytwarzania. W całości ten sektor musi się zamknąć na zero plus" - powiedział Premier.

Jego zdaniem, zyski spółek Skarbu Państwa, w tym energetycznych i górniczych, obecnie są wysokie i na tym polega zmiana modelu kształtowania cen, aby te zyski nie były tak wysokie.

"Ja się opowiadam na ten dramatycznie ciężki 2023 rok za zyskiem netto zero plus" - powiedział Morawiecki.

Aktualny kurs akcji ENEA