Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 31 Marzec 2023r.

W 41 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZR G).

Tematyka poruszana podczas spotkania:

1.Protokół z ostatniego zebrania. Wysłuchano i przyjęto protokół z 11 października 2022 r.

2.Obchody 41 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Gorzowie Wlkp. Zapoznano zebranych z programem obchodów: 13.12.2022 : -godz.14.00 Urząd Wojewódzki ( wręczenie odznaczeń państwowych członkom Ruch Młodzieży Niezależnej), -godz.18.00 Katedra Gorzowska (Msza Święta i intencji ofiar stanu wojennego). 16.12.2022 godz.12.00 spotkanie pod tablicą upamiętniającą brutalnie spacyfikowanego strajku z ZM URSUS z 16.12.1981 r.

3.Relacja z ostatniego spotkania Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). W. Rusakiewicz zrelacjonował zebranie KK jakie odbyło się 8 i 9 grudnia 2022 r. w Kołobrzegu. Przedstawił też najważniejsze tamy poruszane podczas tego spotkania-8 postulatów, które miały być wyartykułowane podczas Marszu Godności (16 listopada 2022 r.). Manifestacja w Warszawie ostatecznie w związku z bardzo napiętą sytuacją na granicy wschodniej. Przedstawiono relacje z kilku tur negocjacji jakie odbyły się z Rządem RP.

4.Relacja posiedzenia Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). K. Gonerski zapoznał zebranych z tematyką zebrania WRDS jakie odbyło się w Zielonej Górze 5 grudnia 2022 r.

5.Nowelizacja Ustawy o Radzie Dialogu Społecznego. Przedstawiono główne punkty zawarte w nowelizacji.

6.Wybory związku na kadencję 2023-28. Wybory na nową kadencję już się rozpoczęły. Przedstawiono relację z odbytych już wyborów w regionie.

7.Sprawy różne: -Podsumowano obchody 40 rocznicy największej w historii Gorzowa manifestacji -31.08.1982 r. oraz Święta Wolności i Solidarności. -Pracodawca Przyjazny Pracownikom ( przedstawiono kandydaturę  z Naszego Regionu).

Po zakończeniu obrad  ZRG odbyło się okolicznościowe spotkanie związane ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. W spotkaniu oprócz członków ZRG wzięli udział zaproszeni goście: -Kapelan Gorzowskiej Solidarności Ks. Andrzej Szkudlarek, -Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak oraz członkowie Regionalnego Koła Emerytów i Rencistów.

Jak zwykle przy takich spotkaniach były: kolędy, Słowo Boże, opłatek, życzenia oraz potrawy wigilijne. Można było już poczuć magiczną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.

Wcześniejsze zebrania WRDS