Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.

Warszawa (PAP) - Do Ministerstwa Skarbu Państwa złożono 6 wstępnych ofert na zakup 51 proc. akcji Enei. Krótka lista inwestorów zostanie wybrana do 24 sierpnia - podało MSP w komunikacie. "Potencjalni Inwestorzy, którzy złożyli odpowiedzi na publiczne zaproszenie do negocjacji, zostaną powiadomieni do 24 sierpnia 2010 roku o decyzji Ministra Skarbu Państwa w sprawie rozpatrzenia złożonych odpowiedzi" - napisano w komunikacie.
MSP podało, że z wyłonionym w tym procesie inwestorem będzie chciało podpisać umowę zobowiązującą go do ogłoszenia wezwania na sprzedaż akcji Enei.
"W wyniku negocjacji zostanie wyłoniony inwestor, z którym Skarb Państwa zawrze umowę zobowiązującą inwestora do ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki, a Skarb Państwa do złożenia zapisu na sprzedaż Zbywanych Akcji w odpowiedzi na takie wezwanie albo inną umowę zapewniającą zbycie przez Skarb Państwa wszystkich Zbywanych Akcji" Wśród sześciu podmiotów, które odpowiedziały na zaproszenie MSP do negocjacji w sprawie nabycia akcji Enei są: GDF Suez , EDF, Energeticky a Prumyslowy Holding (EPH), Iberdrola, Kulczyk Investments oraz kontrolowane przez włoski Enel Slovenske Elektrarne.