Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.

Częścią  turystyczną rozpoczęliśmy nasze pielgrzymowanie. Dzięki tej części już od kilku lat poznajemy uroki naszego Pięknego Kraju.

18.08.2010 Wrocław-Panorama Racławicka, Stare Miasto, Rynek, Ratusz, Ostrów Tumski , Muzeum Narodowe wszystkie te atrakcje  utwierdziły nas w przekonaniu ,że do Wrocławia trzeba jeszcze kiedyś przyjechać. Następnie Udaliśmy się do Karpacza do Ośrodka „Wodomierzanka” gdzie po zjedzeniu posiłku udaliśmy się na zasłużony odpoczynek.

19.08.2010 Karpacz wjazd wyciągiem na Kopę i wejście na najwyższy szczyt Sudetów –Śnieżka 1602 m.n.p.m. Będąc na szczycie mogliśmy się przekonać jak szybko zmienia się pogoda w górach. Zejściu ze szczytu towarzyszył nam deszcz. Na szczęście po zjechaniu wyciągiem do Karpacza ponownie wyszło słońce. Dziki Zachód w Western City to następny etap naszego programu podczas którego mogliśmy zobaczyć miniaturę miasteczka z amerykańskiego Dzikiego Zachodu z salunem, bankiem i innymi obiektami w stylu western oraz  inscenizacje napadu na bank. Osoby chętne mogły również uczestniczyć w konkurencjach sprawnościowych.

20.08.2010  Świątynia Wang  -kościół luterański, zbudowany bez użycia gwoździ Krzeszów- Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej-perła Europejskiego Baroku z najstarszym w Polsce obrazem Matki Bożej (XIII w). Ruiny zamku Chojnik, Zbójeckie Skały, „Mysia Dziura”, to atrakcje ,które zapełniły nam kolejny dzień pielgrzymowania.

21.08.2010  Po wykwaterowaniu się z ośrodka „Wodomierzanka” udaliśmy się do Częstochowy celem wzięcia udziału w XXV Pielgrzymce Energetyków. W drodze na Jasna Górę zatrzymaliśmy się w Kowarach i mogliśmy podziwiać park miniatur zabytków Dolnego Śląska (pałace, klasztory, kościoły, starówki miast dolnośląskich odwzorowane w skali l:25 ).  Po dotarciu do Częstochowy zakwaterowaliśmy się w Hotelu „Polonia” i  udaliśmy się na Jasna Górę. Po  przywitaniu się z Czarną Madonną wzięliśmy udział w Mszy Świętej przed Szczytem , Drodze Krzyżowej ,Apelu Jasnogórskim  oraz w nocnym czuwaniu przed Cudownym Obrazem.

22.08.2010  Wspólne wyjście z Hotelu pod Archikatedrę. Tam spotkaliśmy się z Pielgrzymami  z Naszego Oddziału ,ENEI oraz całej Polski. Alejami NMP procesyjnie dotarliśmy na szczyt Jasnogórski gdzie wzięliśmy udział w uroczystej Sumie. Z Jasnej Góry można było usłyszeć  zatroskanie o los Polskiej Energetyki oraz miejsca pracy. W XXV jubileuszowej Pielgrzymce Energetyków wzięło udział 12000 pielgrzymów. Po zjedzeniu posiłku i wykwaterowaniu z Hotelu Polonia udaliśmy się w drogę powrotną do Gorzowa gdzie  dotarliśmy ok. godz. 23

Więcej zdjęć –Menu –Galeria zdjęć –Polskie Pielgrzymki-Wycieczki Polskie.

Prezentacja zdjęć:http://www.youtube.com/watch?v=KNQJr1vlgf4