Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Lipiec 2020r.

Film wspominający Sierpień 1980 i prowadzący do współczesności związku, wyprodukowany przez Video Studio Gdańsk rozpoczął obrady XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów w Gdyni.
Modlitwę otwierającą poprowadził  abp Sławoj Leszek Głódź. Przewodniczący Zjazdu Stanisław Szwed zaprosił na scenę przewodniczących zjazdów z lat poprzednich: Bożenę Borys- Szopę, Tadeusza Syryjczyka, Jerzego Buzka, Janusza Orkisza i Janusza Śniadka.
Zaproszeni goście kolejno zabierali głos: prezydent RP Bronisław Komorowski, przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, ambasador USA w Polsce Lee Feinstein, premier Donald Tusk, prezes PiS Jarosław Kaczyński, prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, zastępca sekretarza generalnego MKZZ Jaap Wienen, sekretarz generalny EKZZ Emilio Gabalio oraz Janusz Śniadek.

-Prezydent, przyjęty życzliwie przez delegatów przypominał, że głównym przesłaniem roku 1980  jest dobro wspólne, w imię którego warto i należy działać razem, a nie przeciw sobie.

-Jerzy Buzek wspomniał I zjazd Solidarności, który prowadził. Zwrócił uwagę, że choć wolna Polska nie spełniła wszystkich pokładanych w niej nadziei, to jednak wszystkie drogi i do postępu i na manowce stoją otworem

-Premier Donald Tusk został chłodno przyjęty przez związkowców. W swoim wystąpieniu wspomniał Sierpień 80. – Fenomen „Solidarności” polegał na tym, że nikt nie dziwił się swego odmiennego poglądu, na tym polegały godność i szacunek każdego do każdego - przypomniał Tusk. Szczególnie prowokacyjnie zabrzmiały słowa premiera, który mówił, o "tamtej", "prawdziwej" i kilkumilionowej Solidarności.

- Ambasador Lee Feinstein odczytał list od prezydenta Baracka Obamy, w którym prezydent USA zwracał uwagę, że odwaga małej grupy robotników pokazały, ze można przeciwstawić się reżimowi totalitarnemu.

- Prezes PiS został przyjęty owacjami na stojąco. W bardzo emocjonalnym wystąpieniu Jarosław Kaczyński wspomniał swego zmarłego brata Lecha Kaczyńskiego. - Pamiętajcie o nim, bo jego misja wskazuje na to, że idea Solidarności trwa, jest nieśmiertelna. Podkreślał, że Solidarność to wielkie zwycięstwo, ale wiele spraw o które walczyła nie zostało zrealizowanych.

-Na scenę niespodziewanie wtargnęła Henryka Krzywonos- Strycharska, sygnatariuszka Porozumień Sierpniowych, tramwajarka, która w sierpniu w 1980 roku zatrzymała komunikację w Gdańsku. Zarzuciła prezesowi PiS, że buntuje ludzi przeciwko sobie. - Kompletnie mnie pani nie zrozumiała- odpowiedział prezes.

-Hasłem "Jest jedna Solidarność" Janusz Śniadek porwał salę. Wszyscy skandując, wstali z miejsc. Śniadek przypomniał zmarłych bohaterów "S": Annę Walentynowicz, ks. Henryka Jankowskiego, Macieja Płażyńskiego, Lecha Kaczyńskiego, Janusza Kurtykę. w swoim przemówieniu zwracał uwagę na pogarszające się warunki życia polskich rodzin. Niesprawiedliwie dzielimy się owocami wzrostu panie prezydencie, martwe dźwigi nie staną się polską statuą wolności- powiedział. Panie premierze, miał pan racją, gospodarka to portfele zwykłych ludzi, proszę o tym pamiętać.
Przewodniczący "S" zwrócił uwagę na brak rzeczywistego dialogu. Trzeba wzmacniać,  a nie niszczyć związki zawodowe.Odniósł się również do zarzutów o upolitycznienie Związku. - Takie oskarżenia padają zawsze,  gdy podnosimy trudne problemy. Każda władza  chce w ten sposób usprawiedliwić brak woli dialogu i porozumienia. Zapewniam, że oskarżeniami o mieszanie się do polityki  nie damy sobie zamknąć ust! - powiedział Śniadek.

Delegaci podjęli dwie uchwały. Pierwsza to uchwała: O godność, o solidarność, o Polskę. Delegaci złożyli hołd wszystkim bohaterom tamtych czasów. wywalczonych praw - prawa do zrzeszania się, do wolnych wyborów, do godnej pracy".

W drugiej uchwale związkowcy zwrócili się za pośrednictwem Episkopatu Polski do Stolicy Apostolskiej o oficjalne ustanowienie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki Patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność".

Podczas uroczystości uhonorowani zostali członkowie władz NSZZ „Solidarność” z najdłuższym stażem. Wyróżnienia otrzymały również delegacje szkół im. NSZZ "Solidarność" - szkoły podstawowej w Wąglikowicach i gimnazjum w Korycinie.

Po zjeździe delegaci i goście wzięli udział w koncercie "Solidarność to jeden i drugi", Znane utwory w nowych aranżacjach wykonali: Sebastian Karpiel – Bułecka, Staszek Sojka, Antonina Krzysztoń, Stanisława Celińska, Renata Przemyk, Mariusz Lubomski, Bracia, Kayah, Robert Gawliński, Andrzej Dziubek, Mezo, Leszek Żurek, Grzegorz Turnau, Andrzej Grabowski, Andrzej Sikorowski.

Przyjęte uchwały-Kliknij tutaj

Przemówienie J.Śniadka-Kliknij tutaj.

Więcej zdjęć -Galeria zdjęć-Krajowy Zjazd Delegatów.