Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.

Msza św. w Gorzowskiej Katedrze pod przewodnictwem ordynariusza diecezji zielonogórsko – gorzowskiej bp Stefana Regmunta rozpoczęła uroczyste obchody 30 rocznicy powstania NSZZ Solidarność w Regionie Gorzowskim. Podczas mszy poświęcono replikę sztandaru Gorzowskiej Solidarności. Oryginalny sztandar po 30 latach spocznie w pamiątkowej gablocie w Zarządzie Regionu Gorzów Wlkp. NSZZ Solidarność. Po Mszy św. działacze związku  oraz zaproszeni goście spotkali się pod Białym Krzyżem, w miejscu w którym w latach 80.tych gorzowianie układali kwiaty i zapalali znicze.  Po odśpiewaniu hymnu złożeniu kwiatów oraz zniczy uczestnicy uroczystych obchodów wraz z orkiestrą dętą i sztandarami  procesyjnie udali się do Teatru im. Juliusza Osterwy. W teatrze wcześniej bo godz..16.00 otwarto wystawę   „Karnawał Solidarności w Gorzowie Wielkopolskim 1980-1981”.

Po godz. 20. w teatrze rozpoczęła  się Gala Gorzowskiej Solidarności, podczas której wręczono odznaczenia wojewódzkie i miejskie oraz statuetki „Solidarni z Solidarnością”.

W części artystycznej wystąpił duet skrzypcowy Kasia&Paula. Po koncercie wszyscy uczestnicy uroczystości udali się na poczęstunek przygotowany przez władze Gorzowskiej Solidarności. Były  łzy,wspomnienia, spotkania po latach  oraz  refleksje nad przyszłością związku.

Więcej zdjęć-Galeria Zdjęć-Zarząd Regionu Gorzów Wlkp.