Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.
14.06.2011 Projekt restrukturyzacji- BOK do BUT
Dodano: 15 Czerwiec 2011r. 10:06

Przedstawiciele Zarządu Enea S.A. zaprosili przedstawicieli strony społecznej do Poznania celem zapoznania ich z projektem wydzielenia funkcji  Biura Obsługi Klienta z Enea S.A. do spółki Biuro Usług Technicznych S.A. (BUT). Przedstawiona prezentacja nie zawierała skutków społecznych tych działań. Harmonogram , który zakłada przejście pracowników od 1 sierpnia 2011 do BUT nie zawiera zawarcia porozumienia ze stroną społeczną . Przenoszenie w pierwszym etapie 130 pracowników bez zabezpieczenia ich praw  w stosownym porozumieniu jest nie do przyjęcia.  Przedstawiciel Zarządu zadeklarował przygotowanie  przez wynajętą kancelarię projektu stosownego porozumienia i przesłanie go stronie społecznej do 21 czerwca 2011. Strona społeczna w ciągu dwóch tygodni zapozna się z projektem i przedstawi swoje propozycje. Strona pracodawców zadeklarowała się pokryć stronie społecznej koszty doradztwa prawnego w tym procesie. Przedstawiony model obsługi Klientów  zakłada przejmowanie zadań od Enea Operatora  począwszy od III kwartału 2011. Czy i na jakich zasadach będą przejmowani pracownicy Operatora?

Na to i na wiele innych pytań nie było odpowiedzi , gdyż jak twierdzili  przedstawiciele pracodawcy trwa proces stosownych uzgodnień w ramach komitetu sterującego , w komitecie sterującym jest między innymi Prezes Enea Operatora.

Wiadomość tą wyświetlono 1990 razy.