Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.

Ulicami Warszawy przeszła wielka manifestacja "Solidarności". W proteście , wzięło udział ponad 60 tysięcy ludzi. Manifestacja,
zorganizowana została przez Komisję Krajową NSZZ Solidarność jej głównym hasłem było "Polityka wasza - bieda nasza", Wśród uczestników nie mogło zbraknąć przedstawicieli  Gorzowskiego Zarządu Regionu wśród których najliczniejszą grupą byli przedstawiciele KP NSZZ Solidarność Enea-42 osoby.Protestowaliśmy przeciwko polityce rządu. Domagaliśmy się podniesienia płacy minimalnej do poziomu 50-ciu procent średniej krajowej, zwiększenia liczby osób upoważnionych do korzystania z pomocy społecznej, czasowego obniżenia akcyzy na paliwa i przeznaczenia większych środków na walkę z bezrobociem. „Solidarności” nie może zabraknąć tam, gdzie ludziom pracy dzieje się krzywda” W oczekiwaniu na rozpoczęcie manifestacji na specjalnie na ten cel przygotowanej scenie można było wysłuchać zespołu coverowego Friday Feeling Band, który grał przeboje polskiej muzyki rockowej lat 80 oraz Pawła Kukiza i zespołu Piersi. W przerwach między koncertami na telebimach wyświetlane były klipy wideo z niespełnionymi obietnicami rządzącej koalicji. Były tam m. in. takie perełki jak “Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych” czy ”Tanie państwo dzięki tej ekipie i tej koalicji stanie się faktem szybciej niż ktokolwiek może się spodziewać”.

Około godz. 14.00 ruszyliśmy   w stronę Sejmu. Pod Sejmem   rozstawiliśmy   560 krzeseł jako symbol interesowności polskich polityków. Na znak protestu przeciwko takiemu postępowaniu parlamentarzystów protestujący podpalili krzesła i udali się pod Kancelarię Premiera Delegację związkowców przyjął tam premier Donald Tusk.

- Po raz pierwszy zostaliśmy przyjęci przez samego pana premiera oraz ministra Boniego - powiedział Piotr Duda - Pan premier zaproponował utworzenie wspólnych zespołów, które zaczną pracować na niektórymi naszymi postulatami. To dobry znak. Nasza manifestacja nie pójdzie na marne.

Około godziny 17 manifestacja dobiegła końca i mogliśmy udać się w drogę powrotną do Gorzowa Wlkp gdzie dotarliśmy ok. 2.00 1.07.2011r.

SERDECZNE PODZIEKOWANIA DLA UCZESTNIKÓW PROTESTU . CEL JAKI PRZYŚWIECAŁ DEMONSTRACJI NA
PEWNO WART BYŁ POŚWIĘCENIU DWÓCH NIEPRZESPANYCH NOCY.

Treść petycji -kliknij tutaj

Więcej zdjęć-kliknij tutaj