Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Zarząd ENEA S.A. zaprosił stronę związkowa do Poznania ,żeby przedstawić swoje pomysły w zakresie przyszłości majątku socjalnego. Powołany do tego tematu  zespół przedstawił projekt sprzedaży wszystkich ośrodków wypoczynkowych będących w posiadaniu Enea S.A. Uzasadnieniem do takich decyzji były wytyczne jakie wynikają  ze strategii  oraz bardzo duże koszty utrzymania tych ośrodków nie pokrywane przez odpłatności za pobyt w tych ośrodkach. Strona związkowa nie zgadza się z takimi działaniami. Koszty można obniżyć poprzez lepszy marketing naszych ośrodków oraz ich dokapitalizowanie. Pieniądze na dokapitalizowanie można między innymi uzyskać poprzez sprzedaż części ośrodków. Zostawienie 3 lub 4 ośrodków przekształcenie ich w całoroczne  ośrodki Szkoleniowo-Wypoczynkowe na pewno obniży ich koszty działania.

Propozycja związkowa zostanie przedstawiona Zarządowi Enea S.A. i decyzje co do przyszłości majątku socjalnego zapadną w późniejszym terminie.