Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
21.02.2012 PGE protestowała w Warszawie.
Dodano: 22 Luty 2012r. 09:05

2200 pracowników spółek PGE Dystrybucja i PGE Obrót przez kilka godzin protestowało w Warszawie. Protestowano  przeciwko  planom zmniejszenia liczby regionów i posterunków energetycznych. Demonstracja rozpoczęła się przed godz. 11 przed siedzibą centrali PGE w Warszawie. Delegacja protestujących  spotkała się z zarządem Grupy i przekazała swoją petycję.
Pracownicy PGE sprzeciwiają się łamaniu zasad porozumień społecznych, "w tym umów społecznych, w zakresie zmian organizacyjnych i restrukturyzacji w linii biznesowej obrotu i dystrybucji w PGE S.A.". Skutki planowanych zmian zagrażają bezpieczeństwu energetycznemu kraju, prowadzą do pogorszenia obsługi odbiorców i negatywnie wpłyną na regionalne rynki pracy. Związkowcy w petycji zażądali  od kierownictwa PGE, a także od ministrów skarbu i gospodarki, zobowiązania, że realizacja planowanych zmian nie spowoduje w długoletniej perspektywie zmniejszenia zatrudnienia. Domagają się też wstrzymania zmian w obrocie i dystrybucji w PGE do czasu zakończenia uzgodnień i konsultacji.
„Nie możemy się zgodzić na rozwiązywanie Rejonów pod pretekstem, że nie ma ludzi do pracy, a ci ludzie odeszli w ramach programu dobrowolnych odejść, to absurd” - tłumaczył zastępca przewodniczącego Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ "Solidarność" Edmund Myszka z Solidarności w PGE Dystrybucja. Podkreślał też, że jakość obsługi klienta z pewnością się pogorszy, jeżeli - w wyniku zmian - odpowiednie służby będą miały dalej do swoich klientów.

Plany zmian obejmują siedem oddziałów PGE Dystrybucja: Białystok, Lublin, Łódź-Teren, Rzeszów, Skarżysko-Kamienna, Warszawa i Zamość. Z działających w nich 66 Rejonów i 218 Posterunków ma zostać odpowiednio: 40 i 143.
Po rozmowach z zarządem PGE związkowcy złożyli petycję w Ministerstwie Gospodarki, gdzie rozmawiali z przedstawicielami gabinetu politycznego ministra i departamentu energetyki. Jak mówił Myszka, resort powinien zainteresować się skutkami zmian, bo mają wpływ na bezpieczeństwo energetyczne kraju. "Jest deklaracja, żeby doszło do spotkania z wicepremierem Waldemarem Pawlakiem" - zaznaczył.
Spod gmachu resortu gospodarki związkowcy skierowali się przed ministerstwo skarbu, tam też złożyli swoją petycję i przed godz. 15 zakończyli demonstrację.

PGE podała ,że w 2011 r. z PGE Dystrybucja odeszło 830 pracowników, co stanowi ponad 7 proc. zatrudnionych. To efekt uruchomienia Programu Dobrowolnych Odejść Przedemerytalnych. W przyszłości - jak zapewniono - "dochodzenie do optymalnego zatrudnienia" będzie realizowane w taki sam sposób. PGE zadeklarowała wsparcie pracowników w czasie wprowadzania nowej organizacji pracy, np. poprzez rekompensaty kosztów dojazdu do nowej jednostki czy szkolenia.

Więcej zdjęć -kliknij tutaj

żródło-www.cire.pl