Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
24.02.2012 Energetyczny protest w Legnicy.
Dodano: 25 Luty 2012r. 19:24

Przed siedzibą dyrekcji legnickiego Oddziału TAURON Dystrybucja S.A. odbyła się pikieta w obronie zwolnionego członka NSZZ „Solidarność”, pracownika legnickiego Oddziału Spółki z ponad 34 letnim stażem pracy.  Ponad 200 związkowców pikietowało przeciwko zwolnieniu pracownika bez potwierdzonych dowodów winy czy popełnienia przestępstwa. Pikieta zakończyła się odczytaniem petycji, w której protestujący domagali się przywrócenia do pracy zwolnionego członka związku. W petycji napisano również, że coraz częściej w Polsce zarządzanie firmą opiera się na szykanowaniu pracowników, na nienawiści i agresji. Coraz częściej dzieje się tak, że pracownicy traktowani są jak niewolnicy, są zastraszani i nie mogą swobodnie wyrażać swoich poglądów, bez narażania się na sankcje i szykany. Po kryjomu, zza węgła nagrywa się i fotografuje tych co biorą udział w manifestacjach i protestach, aby potem ich dyskryminować, by pozbawiać ich możliwości awansu i podwyżek. Wreszcie coraz częściej wyrzuca się ludzi z pracy na podstawie błahych powodów. Wezwano Dyrektora Oddziału do refleksji i zastanowienia się nad tym, czy takie zachowania i sytuacje nie występują również w legnickim oddziale Spółki TAURON Dystrybucja S.A.?

W pikiecie uczestniczyła Sekcja Krajowa Energetyki NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele  Zarządu Regionu Zagłębie Miedziowe , członkowie  Organizacji Międzyzakładowej Tauron oraz delegacje z innych grup energetycznych wśród których nie mogło zabraknąć delegacji Komisji Podzakładowej Enea z Gorzowa Wlkp.

Więcej zdjęć-kliknij tutaj