Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 06 Sierpień 2020r.

Brak reakcji na manifestacje w Warszawie  z 21.02.2012 oraz inne działania podjęte przez stronę społeczną w Polskiej Grupie Energetycznej zmusił organizacje związkowe  skupione wokół  Komitetu  Obrony Dystrybucji   do przekształcenia się w Komitet Protestacyjny PGE.

Komitet Protestacyjny wystosował pisma do Prezydenta ,Premiera, Prezesa PGE, Ministra Skarbu Państwa  i Ministra Gospodarki. W pismach związkowcy domagają się zaprzestania restrukturyzacji , która łamie prawo pracy  oraz prowadzi do zagrożenia bezpieczeństwa energetycznego Naszego Kraju. Związkowcy zwrócili się też do Krajowych Central Związkowych działających w Energetyce  o koordynowanie Ogólnopolskiej akcji protestacyjnej. Akcja protestacyjna polega na oflagowaniu budynków  w PGE oraz strajku włoskim . Związkowcy nie wykluczają następnych manifestacji oraz blokad dróg. Szczegółowy harmonogram akcji protestacyjnej  zostanie przyjęty 14 marca 2012 r.

Szczegóły wysłanych pism-kliknij tutaj