Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 06 Sierpień 2020r.

W Rejonie Dystrybucji Dębno na wyjazdowym posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Po odczytaniu i przyjęciu protokołu z ostatniego zebrania ( 8.02.2012 z Międzychodu) przystąpiono do realizacji wcześniej przyjętego programu zebrania. Tematyka obrad KP:

1.Przyjecia członków. W szeregi naszej organizacji przyjęto kolejne dwie osoby.

2.Sprawozdanie z działalności. Przew. KP K. Gonerski zdał relację z wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania Komisji.

3.Ogólnoposka Akcja Protestacyjna. Omówiono ewentualne działania jakie mogą zostać podjęte w ramach akcji protestacyjnej.

4.Spory zbiorowe. W Operatorze wszczęto dwa spory zbiorowe . Jeden dotyczy tz pionizacji i jest nie uznawany przez Zarząd Operatora. Czekamy na mediatora z Ministerstwa Pracy i Polityki Społeczne. 27.03.2012 zostanie przeprowadzone referendum strajkowe dotyczące tego sporu. Drugi spór płacowy został uznany przez Zarząd Operatora. Na dzień 23 marca 2012 wyznaczono termin rokowań.

5.Referendum strajkowe- Omówiono techniczne sprawy związane z przeprowadzeniem referendum strajkowego w Operatorze 27.03.2012 r. Spotkania informujace o powodach protestu odbywają się sukcesywnie w jednostkach organizacyjnych Operatora.

6.Działalność socjalna w 2012. Po raz kolejny zmieniono  zasady korzystania z Zakładowego Funduszu Socjalnego. Mariusz Kępiszak szczegółowo omówił nowe zasady. Wszystkie Komisji Wydziałowe posiadają te materiały.

7.Referendum emerytalne. Premier Donald Tusk zapowiedział ,że nie zamierza respektować inicjatywy obywatelskiej (1,4 mln. podpisów)-  referendum w sprawie wieku emerytalnego. W dniu kiedy Sejm będzie rozpatrywał wniosek obywatelski planowana jest ogólnopolska manifestacja. Termin  obrad Sejmu w tej sprawie nie jest znany . Zaraz po otrzymaniu wiadomości rozpoczniemy przygotowania do wyjazdu do Warszawy.

8.Akcje Enea.  Omówiono debiut akcji pracowniczych w WGPW. oraz działania jakie podjął związek  w celu ułatwienia załatwienia formalności związanych z dematerializacją akcji.  Podjęto decyzje co  do dalszych losów akcji posiadanych przez związek.

9.Sytuacja w spółkach grupy kapitałowej Enea. Sytuację w spółkach Energobud i BHU przedstawili koledzy z tych spółek. 26.03.2012 odbędą się wybory do Rady Nadzorczej Enea S.A.  Przedstawiono kandydatów NSZZ Solidarność w tych wyborach.

10.Imprezy  organizowane przez związek. Ustalono kwotę dofinansowania dla imprez organizowanych dla członków związku przez Komisje Wydziałowe.

11.Prezent dla członków związku. Z okazji Świąt Wielkanocnych  Komisja postanowiła ufundować prezenty dla członków związku.

12.Turniej siatkarski w Sulęcinie .  Turnieju piłki siatkowej o Puchar NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. odbędzie się 21.04.2012 r. w Hali liceum Ogólnokształcącego w Sulęcinie.

13.Składki związkowe. Przypomniano zasady na jakich odprowadzane są składki od emerytów i rencistów.

Po zakończeniu zebrania Komisji Przew. K. Gonerski oraz członkowie Komisji Wydziałowej spotkali się z załoga Rejonu Dystrybucji Dębno. Podczas spotkania poruszano tematykę , ,która pokrywała się z tematyka obrad Komisji Podzakładowej.