Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 06 Sierpień 2020r.

Pracownicy Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. podobnie jak inne Oddziały w Enea Operatorze wzięli udział w referendum strajkowym. Referendum jest następnym etapem sporu zbiorowego prowadzonego w związku ze złamaniem porozumienia z Sierakowa z 29.06.2007 i spionizowaniem od 1 stycznia 2012 służb finansowo-księgowych oraz obsługi klienta. Pracownicy odpowiadali na pytanie:

Czy jesteś za ogłoszeniem strajku w przypadku dalszego uchylania się  przez Zarząd Enea Operator Sp. z o.o. od zobowiązań wynikających z zawartych porozumień zbiorowych.

Co dalej będzie się działo w Enea Operatorze zależy od rozmów mediatorem z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz od wyników referendum strajkowego

Wyniki referendum w Oddziale Dystrybucji Gorzów Wlkp:

W referendum wzięło udział 526 pracowników tj.73,67 % uprawnionych , za strajkiem opowiedziało się 513 pracowników tj. 97,53 % bioracych udział w referendum strajkowym.

Zbiorcze wyniki w Enea Operator:

Na ogólną liczbę pracowników Operatora-5354 w referendum wzięło udział- 3915 osób tj.73,12 % . Za strajkiem opowiedziało się 3811 pracowników tj. 97,34 %.

Komunikat Komitetu Protestacyjno-Strajkowego-kliknij tutaj

Relacja TVP 3-kliknij tutaj

Relacja TV Odra Gorzów 26.03.2012-kliknij tutaj

Relacja TV Odra Gorzów 28.03.2012-kliknij tutaj.

Relacja Radio RMG-kliknij tutaj

Szczegółowe wyniki referendum w OD Gorzów Wlkp.-kliknij tutaj

Przykłady łamani prawa w Enea-kliknij tutaj

Powody protestu w  Enea Operator-kliknij tutaj