Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 24 Styczeń 2020r.
10.04.2012 II rocznica katastrofy pod Smoleńskiem.
Dodano: 11 Kwiecień 2012r. 08:42

W Gorzowie Wlkp. uroczystości rocznicowe odbyły się w gorzowskiej Katedrze. Gorzowianie modlili się w intencji 96 ofiar katastrofy smoleńskiej. Wśród ofiar było dwoje gorzowian: Anna Borowska której ojciec został zamordowany w Katyniu, oraz jej wnuk Bartosz. Wcześniej na gorzowskim cmentarzu komunalnym na ich grobach złożono wiązanki kwiatów i zapalone znicze

Msza rozpoczęła się od krótkiej części artystycznej przygotowanej przez organizatorów rocznicowych obchodów. W mszy świętej uczestniczyły poczty sztandarowe organizacji kombatanckich ,niepodległościowych, NSZZ Solidarność , Straży Miejskiej, Policji i Państwowej Straży Pożarnej , gorzowskich szkół oraz księża z gorzowskich parafii.

W kazaniu wygłoszonym przez ks. Witolda Andrzejewskiego można było usłyszeć wiele cierpkich słów pod adresem aktualnie sprawujących władzę. Po zakończeniu kazania ks. Witold  dostał gromkie  brawa od uczestników mszy.

Po Mszy zgromadzeni przeszli pod Krzyż Misyjny, gdzie pod banerem przedstawiającym ofiary katastrofy odśpiewano hymn narodowy, zapalono znicze i złożono wiązanki kwiatów.

Kazanie ks.Witolda Andrzejewskiego -kliknij tutaj

Wiadomość tą wyświetlono 1930 razy.