Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 06 Sierpień 2020r.

W Poznaniu w nowej siedzibie Enea Centrum na ul. Góreckiej spotkały się strony dialogu społecznego w tej spółce. Przedstawiciele Zarządu przedstawili  sytuację w spółce ,średnich zarobkach , propozycji wysokości  nagród na Dzień Energetyka oraz przyjętego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń na 2012 rok -2.7 %. Dziwnym zrządzeniem losu większość spółek w grupie kapitałowej Enea przyjęła podobny wskaźnik. Taki wskaźnik oznacza ,że pracownicy będą tracili na wynagrodzeniach, ponieważ aktualna inflacja wynosi ok 4 %.  Strona społeczna chcąc zawrzeć porozumienie określające zasady polityki płacowej w 2012 zredukowała swoje żądania podwyższenia płacy zasadniczej z 600 zł do 200 zł. Zaproponowano też ,że część tej kwoty może mieć charakter uznaniowy. Niestety postępowanie pracodawcy nie wskazywało na wolę zawarcia stosownego porozumienia. Po raz kolejny powtórzono ,że cała kwota przeznczona na podwyżki ma mieć charakter uznaniowy i ma być wypłacona w postaci premii motywacyjnej czyli składnika wynagrodzeń, który nie funkcjonuje w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy. Jedynym uzgodnieniem jakie udało się wspólnie ustalić jest termin następnego spotkania-25 kwiecień 2012 r.