Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 06 Sierpień 2020r.

Przed Sądem Rejonowym w Gorzowie Wlkp. odbyła się kolejna czwarta już rozprawa Pracownicy przeciwko Enea S.A. Sprawa dotyczy zapłaty odszkodowania za nie zaliczenie stażu pracy w Enea Operator Sp. z o.o. do stażu akcyjnego uprawniającego do określonej liczby akcji Enea S.A. Na rozprawę wstawił się pełnomocnik prawny Pracowników - Paweł Cierkoński oraz przedstawiciele Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność z Gorzowa Wlkp.-Krzysztof Gonerski ,Mariusz Kępiszak .  Stronę pozwanego czyli Enea S.A. reprezentowała Pani Karolina Szyfter. Pani Sędzia Jolanta Lewandowska -Głodzik  oraz pełnomocnicy stron wysłuchali zeznań złożonych przez świadka  strony pracodawcy –Marka Hermacha byłego członka Zarządu Enea S.A.,sygnatariusza porozumienia z Sierakowa. Drugi ze świadków strony pracodawcy Grzegorz Jeziorny  nie stawił się na rozprawę  przedstawiając stosowne usprawiedliwienie. Pełnomocnik powodów dołączył do akt sprawy prawomocny wyrok  z końca 2011 r. wraz z uzasadnieniem jaki zapadł przed Sądem w Poznaniu w podobnej sprawie tj urlopowanie pracowników do wykonywania pracy u innego pracodawcy. Pełnomocnik pozwanego poinformował ,że przed Sądem w Szczecinie 4.04.2012  zapadł wyrok w podobnej sprawie i na następną rozprawę postara się dołączyć do akt uzasadnienie wyroku.

Strony ustaliły ,że następna rozprawa odbędzie się 24.09.2012 r o godz.9.00 w sali nr 207. Podczas tej rozprawy przesłuchani zostaną świadkowie stron Grzegorz Jeziorny oraz Krzysztof Gonerski.

Pozew przeciwko Enea S.A. został złożony 12.04.2011 przez P.Cierkońskiego w imieniu 201 osób z terenu działania OD Gorzów Wlkp. Pracownicy domagają się odszkodowania za utracone akcje. 140 pracowników domaga się odszkodowania za 205 akcji a 61 za 200 akcji. Odszkodowanie ma być zapłacone wraz odsetkami od 24 lutego 2011 tj. od dnia złożenia wezwania przedsądowego.