Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Enea oblikowała dziś raport roczny za ubiegły rok potwierdzając w nim podane wcześniej przy okazji prezentacji wyników za IV kwartał 2011 r. dane. GK Enea wypracowała przychody w wysokości 9,69 mld zł, czyli o 23,6 proc. więcej niż rok wcześniej.

O 24 proc. wzrósł wynik netto, który osiągnął poziom 792,5 mln zł. W porównaniu do roku ubiegłego znacznej poprawie uległ również wynik grupy na poziomie operacyjnym - był on wyższy o 18,6 proc. i wyniósł 844,2 mln zł. W całym 2011 roku wskaźnik EBITDA wzrósł o 14,0 proc. i wyniósł 1,56 mld zł.

Największy wzrost odnotowano w segmencie wytwarzania, bo aż o 25,3 proc. z poziomu 2,5 mld zł osiągniętych w 2010 roku. Zysk operacyjny tego segmentu wyniósł 470 mln zł. Jest to wynik, aż o 49,9 proc. wyższy, niż ten wypracowany w 2010 roku. Poprawie uległ również wynik w segmencie dystrybucji. Grupa wypracowała 2,6 mld zł przychodów po wzroście o 4,5 proc. rok do roku, co przełożyło się na 23,7 proc. wzrost wskaźnika EBIT i 8,7 proc. wzrost EBITDA. Lepsze wyniki ENEA wypracowała również na pozostałej działalności.

Źródło -CIRE