Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Przed Sądem Rejonowym Poznań Grunwald i Jeżyce odbyła się ostania  rozprawa – Pracownicy  przeciwko Enea S.A. Sprawa dotyczyła  zapłaty odszkodowania za nie zaliczenie stażu pracy w Enea Operator Sp. z o.o. do stażu akcyjnego uprawniającego do określonej liczby akcji Enea S.A. Na rozprawę stawił  się pełnomocnik prawny  Pracowników - Maciej Szymanek oraz jeden z powodów Janusz Śniadecki .  Stronę pozwanego czyli Enea S.A. reprezentowała Kazimiera Nowotna.  W ławach dla publiczności zasiedli między innymi  K. Gonerski i Piotr Adamski-przedstawiciele  Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea. Sędzia Maciej Nawrocki zgodnie z zapowiedzią z 14 maja ogłosił wyrok. Niestety Sąd Rejonowy w Poznaniu oddalił powództwo pracowników przeciwko Enea S.A. a kosztami postępowania sądowego obciążył powodów.

W krótkim uzasadnieniu wyroku Sędzia Nawrocki argumentował  ,że zawarte porozumienie w treści dotyczącej akcji pracowniczej jest sprzeczne z obowiązującym ustawodawstwem i dlatego  jest nie ważne. Dodatkowo Sędzia stwirdził ,że strony porozumienia z Sierakowa były świadome ,że zapisy dotyczące akcji pracowniczych są nie zgodne z prawem a mimo to zawarły je czyli świadomie chciano obejść prawo.

Strony pozwu  w ciągu tygodnia mogą wystąpić o pisemne uzasadnienie wyroku. Po otrzymaniu tego uzasadnienia, każda ze stron w ciągu dwóch tygodni , może złożyć apelację w Sądzie Apelacyjnym.

Podobna sprawa odbywa się przed Sądem Rejonowym w Gorzowie Wlkp.-szczegóły kliknij tutaj