Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 25 Wrzesień 2020r.

W Rejonie Dystrybucji Choszczno na wyjazdowym posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Podzkładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Tematyka Obrad KP:

1.Protokół z ostatniego posiedzenia KP Gorzów. Wysłuchano i przyjęto protokół przygotowany przez Sekretarza KP-M.Kępiszaka.

2.Przyjecia członków. Stosowną uchwałą przyjęto kolejne cztery osoby do Naszej Organizacji.

3.Przyjęto rezygnacje Natalii Nowodyła z działalności w KP Gorzów. Natalia dalej pozostaje członkiem K.P. Gorzów Wlkp.

4.Sprawozdanie z działalności. Przewodniczący KP-K. Gonerski przedstawił sprawozdanie z wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania KP.

5.Sprawy płacowe. Podsumowano spór płacowy w Operatorze oraz efekty negocjacji płacowych w innych spółkach grupy kapitałowej Enea.

6.Strajk Ostrzegawczy w Operatorze. Podsumowano spór zbiorowy dotyczący restrukturyzacji łamiącej wcześniej zawarte porozumienia. Zarząd od ogłoszenia terminu strajku nie wykonał żadnego ruchu ,żeby zapobiec strajkowi. Jedynie co zrobił to próbował zastraszyć członków Komitetu Strajkowego. Ze zdziwieniem przyjęto stanowisko związku branżowego w sprawie ogłoszonego strajku. Treść stanowiska bardziej przypomina stanowisko Zarządu Operatora niż stanowisko związku zawodowego. Omówiono szczegóły techniczne zorganizowania strajku , który będzie przeprowadzony na terenie  działania Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp.

7.Omówiono szczegóły Spływu Kajakowego Drawa 2012 –Szlakiem JP II 6-8.07.2012 r. Można się zapisywać u sekretarza KP. Program spływu dostępny na naszej stronie.

8.Świecenia biskupie Tadeusza Lityńskiego. Omówiono program uroczystości związanych z mianowaniem na biskupa pomocniczego Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej naszego duszpasterza-ks. Tadeusza Lityńskiego. Uroczystości odbędą się 16.06.2012 w Gorzowie Wlkp. KP Gorzów wystawi poczet sztandarowy na te uroczystości.

9.Zapomogi losowe. Członkom naszej organizacji , którzy znaleźli się w bardzo trudnej  sytuacji życiowej udzielono stosownych zapomóg

Po zakończeniu zebrania KP K. Gonerski spotkał się z załogą Rejonu Dystrybucji Choszczno.  Tematyka związana z przyczynami które doprowadziły do akcji  strajkowej  zdominowała to spotkanie.