Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 25 Wrzesień 2020r.

W siedzibie Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ Solidarność spotkali się członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea , i  Komitetu Strajkowego ENEA. Głównym tematem posiedzenia było podsumowanie akcji strajkowej z 18.06.2012 związanej ze sporem zbiorowym dotyczącym restrukturyzacji , która łamie wcześniej zawarte porozumienia , oraz ustalenie dalszych działań mających na celu zmuszenie pracodawcy do respektowania prawa.

Pomimo  prowadzonej przez  zarząd Operatora akcji zastraszania organizatorów oraz  uczestników strajku zdecydowana większość pracowników przyłączyła się do akcji strajkowej z 18.06.2012 r. Komitet negatywnie ocenił postępowanie innych organizacji działających w Operatorze a w szczególności działania związku branżowego polegającego na straszeniu pracowników , którzy chcieli by strajkować –„ strajk może zostać uznany za nielegalny a strajkujących mogą dotknąć reperkusje z tym związane”. Tą drogą kierujemy apel do organizacji związkowych działających w Operatorze : „JEŻELI NIE POMAGACIE TO CHOCIAŻ NIE PRZESZKADZAJCIE”. KM stosowną uchwałą powołała do składu Komitetu Strajkowego członków KM  oraz upoważniła Komitet Strajkowy Enea  do prowadzenia w jej imieniu wszystkich spraw związanych z prowadzeniem sporu zbiorowego w sprawie  restrukturyzacji w Enea Operator.                                                                                                                                       Komitet Strajkowy Enea  w związku z zaproszeniem na mediacje w dniu 25.06.2012 w geście dobrej woli postanawił  zawiesić akcję strajkową zaplanowaną na 25.06.2012. W przypadku nie podjęcia mediacji przez Zarząd Operatora  lub fiaska rozmów w postępowaniu mediacyjnym kolejne  akcje strajkowe  odbędą się :

-3 lipca 2012 r. strajk 4 godzinny  ( od 7.00 do  11.00)

-10 lipiec 2012 strajk 8 godziny.( od 7.00 do  15.00)

-17 lipiec 2012 strajk generalny.(od 7.00 do odwołania)

Komitet Strajkowy Enea do reprezentowania Komitetu w rozmowach  z mediatorem, zarządem Operatora , Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego przy Wojewodzie Wielkopolskim oraz do podpisywania pism w imieniu Komitetu Strajkowego Enea  upoważnia następujące osoby: -Piotr Adamski , Marek Boiński ,Tadeusz Dachowski, Krzysztof Nawrocki, Krzysztof Gonerski, Robert Jusis.

Postanowiono zwiadomić prokuraturę o działaniach zarządu Operatora.

Uchwała KM powołanie do KS-kliknij tutaj

Uchwała KS-terminarz akcji strajkowej-kliknij tutaj