Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 26 Luty 2021r.

Około 2,5 tysiąca osób przeszło ulicami Gorzowa Wielkopolskiego w obronie wolnych mediów i Telewizji Trwam. Trasa marszu liczyła 5 kilometrów. Organizatorami były parafie rzymsko-katolickie, NSZZ "Solidarność", Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna, Stowarzyszenie św. Kamila, Klub Gazety Polskiej i organizacje społeczne.

– Obecnie rządzący korzystając z przychylnych, głównie centralnych mediów, próbują wmówić społeczeństwu, że Polska to kraina mlekiem i miodem płynąca, że życie w naszym kraju to jedna, wielka sielanka. Wiemy, że to nieprawda. Wiemy, że brakuje informacji, które mówią o naszych sprawach, często niekorzystnych dla władzy. O zubożeniu społeczeństwa, o patologiach na rynku pracy, o problemach młodych ludzi, którzy wyjeżdżają za granicę, nie mogąc znaleźć w Polsce pracy. To są tematy ważne, trudne i często pomijane. Informacje są często dawkowane i manipulowane. Stąd też potrzebne są nam wolne media i wolni dziennikarze – powiedział szef gorzowskiej „Solidarności” Jarosław Porwich. - Chcemy prawa do wolnego wyrażania swych poglądów politycznych, przekonań religijnych, wyznawanego systemu wartości, do rzetelnej informacji, które dziś jest ograniczane. Jestem katolikiem i boli mnie, kiedy ktoś nie szanuje moich poglądów i próbuje usunąć z życia społecznego media katolickie - mówił Augustyn Wiernicki, prezes Stowarzyszenia Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna.

Wielu uczestników gorzowskiej manifestacji zapowiadało swój udział w marszu „Obudź się Polsko” zaplanowanego na 29 września w Warszawie.  Po złożeniu biało-czerwonej wiązanki kwiatów pod Białym Krzyżem „Solidarności”, odprawiona została Msza św. w Katedrze gorzowskiej w intencji wolności słowa w środkach społecznego przekazu, której przewodniczył Biskup pomocniczy Diecezji Zielonogórsko – Gorzowskiej – ks. dr Paweł Socha.