Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 19 Kwiecień 2024r.

Ograniczenie produkcji energii ze źródeł konwencjonalnych związane jest ze zwiększeniem wytwarzania ze źródeł odnawialnych - poinformowała Grupa PGE w mediach społecznościowych

"Ze względu na zwiększoną produkcję energii ze źródeł odnawialnych, czego konsekwencją jest zmniejszone zapotrzebowanie na energię elektryczną ze źródeł konwencjonalnych, Grupa PGE okresowo ograniczyła produkcję energii z kilku bloków energetycznych" - napisała Grupa PGE na Twitterze.

Jak wyjaśnia PGE, te nieznaczne zaniżenia mocy zostały uzgodnione wcześniej z operatorem systemu energetycznego (Polskie Sieci Elektroenergetyczne). PGE zapewnia jednocześnie, że moc tych bloków może w dowolnym momencie zostać zwiększona, jeżeli operator zgłosi taką dyspozycję.

Jednocześnie 21.07.2022 r. komunikat opublikowały Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE)
PSE uspokajają, że krajowy system odpowiedzialny za produkcję i dostarczanie prądu pracuje stabilnie. Zapewniają, że zachowana jest odpowiednia rezerwa. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na energię i problemami z podażą rosną obawy o wydolność systemu.
Fala upałów przechodząca przez Polskę wywołuje wzmożone zapotrzebowanie na prąd. Jego produkcja w związku z kryzysem i brakiem węgla jest w ostatnich dniach utrudniona. Niektórzy eksperci rynkowi wskazują na dodatkowy problem z wyłączeniem części bloków energetycznych i sugerują, że system energetyczny jest blisko granicy możliwości.

Na te spekulacje reaguje główny operator systemu przesyłowego — firma PSE. To ona odpowiada za ruch sieciowy w systemie przesyłowym elektroenergetycznym, bieżące i długookresowe bezpieczeństwo funkcjonowania tego systemu. "Krajowy System Elektroenergetyczny pracuje stabilnie" — poinformowali przedstawiciele PSE. Według aktualnych analiz w najbliższych dniach nie powinny wystąpić problemy z bilansowaniem systemu. "Krajowy System Elektroenergetyczny pracuje stabilnie, zachowana jest także odpowiednia rezerwa w jednostkach wytwórczych. PSE na bieżąco monitorują pracę KSE" — wskazały PSE w mediach społecznościowych.