Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.

Od dziś rozpoczyna się drugi etap odmrażania polskiej gospodarki. Otwarte zostaną m.in. galerie handlowe, hotele, a od 6 maja będzie można posłać dzieci do żłobków i przedszkoli. Wszędzie obowiązywać będę jednak zasady bezpieczeństwa, które maja zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa.

Szczegółu II etapu:

-Otwarcie galerii handlowych.W galeriach obowiązywać będzie ścisły reżim sanitarny. Klienci i pracownicy muszą się do niego dostosować.Na 15m2 powierzchni sklepowej (z wyłączeniem korytarzy) może przypadać jedna osoba. Nadal zamknięta pozostaje przestrzeń rekreacyjna ( siłownie, sale zabaw dla dzieci) oraz strefy, w których spożywa się posiłki na miejscu (jedzenie można kupować tylko na wynos).

-Otwarcie hoteli i obiektów z miejscami noclegowymi. W hotelach nadal ograniczona pozostanie działalność restauracji hotelowych oraz przestrzeni rekreacyjnej (tj. siłownie, sale pobytu, baseny).

-Uruchomienie rehabilitacji. Przywrócone zostają świadczenia opieki zdrowotnej, które dotyczą rehabilitacji leczniczej (nie dotyczy to salonów masażu).

-Otwarcie bibliotek, muzeów i galerii sztuki. Biblioteki, muzea i galerie sztuki mogą zostać otwarte, ale decyzja o otwarciu danej placówki należeć będzie do organu prowadzącego, który ma ją wcześniej skonsultować z sanepidem.

-Umożliwienie działalności żłobków i przedszkoli – od 6 maja. Decyzję o otwarciu placówek podejmą organy prowadzące. Jeśli żłobki i przedszkola zostaną otwarte, muszą działać z uwzględnieniem m.in. wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. Zorganizowana opieka będzie skierowana do dzieci pracujących rodziców.

-Godziny zakupów dla seniorów. Od marca żeby ułatwić życie osobom powyżej 65. roku życia, rząd ustanowił godziny dla seniorów, podczas których w sklepach i na poczcie mogły przebywać jedynie osoby starsze. Początkowo godziny dla seniorów odbywały się w godzinach 10-12 7 dni w tygodniu. W ramach pierwszego etapu odmrażania gospodarki zostały zredukowane do godzin 10-12 od poniedziałku do piątku. Od 4 maja godziny dla seniorów zostaną całkowicie usunięte. Zasadność usunięcia godzin dla seniorów wyjaśniono tworzącymi się kolejkami, a co za tym idzie utrudnieniem zachowania tzw. dystansu społecznego.

- Wydłużono czas pracy sklepów budowlanych. Sklepy budowlane do tej pory czynne od poniedziałku do piątku będą również czynne również w weekendy.

-Odmrażanie sportu. Od 4 maja – nastąpi udostępnienie boisk i miejsc uprawiania sportu na otwartej przestrzeni. Mają być one dostępne dla maksymalnie sześciu osób. Dalsze znoszenie obostrzeń sportowych nastąpi odpowiednio w trzecim i czwartym etapie. W trzecim etapie zostaną otwarte sale szkolne, hale sportowe – czyli obiekty zamknięte, ale z maksymalnie 6-osobowym składem osób grających, uprawiających daną dyscyplinę sportową i przy przestrzeganiu rygorów bezpieczeństwa. Czwarty etap obejmie te obiekty, które jednocześnie też kojarzą się z większą bliskością osób, które ze sobą współpracują lub rywalizują w sporcie, jak różnego rodzaju siłownie, sale fitness, także baseny, sport, rekreacja i kręgielnie czy inne tego typu miejsca uprawiania sportu. Powrót rozgrywek ligi piłki nożnej i żużla. Rozgrywki ekstraklasy piłkarskiej i żużlowej powrócą w IV etapie. Pierwszy mecz ekstraklasy nastąpi być może pod koniec maja.

Decyzje o przejściu do kolejnych etapów – trzeciego i czwartego – będą uzależnione od liczby zachorowań na koronawirusa, ale także od liczby dostępnych łóżek w szpitalach jednoimiennych i na oddziałach zakaźnych.