Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.
7.05.2020 Negocjacje w Enea Pomiary
Dodano: 7 Maj 2020r. 19:18

W Enea Pomiary zgodnie z postanowieniem z ostatniego spotkania płacowego o kontynuacji tych rozmów w maju, doszło do spotkania stron dialogu w tej Spółce. Celem rozmów  było ustalenie polityki płacowej w bieżącym roku.

Spotkanie oczywiście odbyło się za pomocą wideo-konferencji co znacznie utrudniło komunikacje. Sytuacje ekonomiczną spółki omówił prezes Aleksander Wilski, poinformował stronę społeczną iż w dalszym ciągu Spółka ponosi straty wynikające  między innymi z wstrzymanej windykacji oraz wykonywanej w ograniczonym zakresie wymiany legalizacyjnej liczników. Poinformował też stronę społeczną, że wobec niezależnych czynników od zarządu, Spółka nie jest wstanie wygenerować funduszy, które mógłaby przeznaczyć na wzrost wynagrodzeń, lub jednorazową nagrodę, która byłaby rekompensatą za brak wzrostu płac zasadniczych w 2020 r.

Zarząd Spółki zaproponował by kolejne spotkanie za około miesiąc. Ustalenie wysokości rekompensaty dla Pracowników zależne będzie od sytuacji finansowej  ENEA Pomiary po 5 miesiącach 2020 r.

Omówiono jeszcze sprawę uporządkowania pod względem formalnoprawnym ZUZP, oraz temat niewykorzystanych przez pracowników zaległych urlopów.

Strony ustaliły, że kolejne spotkanie na dzień 15 czerwca  2020 na godz. 9.00.

Wcześniejsze rozmowy