Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.

"Połączenie PGE, Grupy Tauron i Grupy Enea to bardzo dobry pomysł"- ocenił prezes Polskiej Grupy Energetycznej Wojciech Dąbrowski. Szef największej spółki energetycznej w Polsce udzielił wywiadu stacji Jedynka Polskie Radio
"Nie jest to zły pomysł, aby w konsekwencji kiedyś powstała firma, która połączy te wszystkie obszary działalności, czyli dystrybucję, odnawialne źródła energii (OZE) i ciepłownictwo i powstanie jedna, duża, silna firma w przyszłości. Uważam, że jest to bardzo dobry pomysł, w sumie tak naprawdę naturalny. Musi on zyskać akceptacje rządu, a także strony społecznej. Nie zapominajmy o tym, że firmy to ludzie. Dochodzą takie sygnały, że jest zrozumienie, że jest to kwestia naturalna w przyszłości, by one ze sobą ściśle współpracowały" - ocenił Wojciech Dąbrowski.
Dodał, że te spółki skarbu państwa współpracują ze sobą i nie zakłada, żeby miały pomiędzy sobą konkurować.
"Pamiętajmy, że na końcu mamy jednego właściciela - polskie społeczeństwo, w imieniu którego tymi spółkami zarządza polski rząd" - zaznaczył prezes PGE.

Źródło-CIRE.PL

Sasin o łączeniu grup energetycznych

Do tej wypowiedzi prezesa największej spółki energetycznej w Polsce odniósł, chociaż nie bezpośrednio, wicepremier Sasin

"Nie ma żadnego planu połączenia spółek energetycznych. Padające w tej sprawie wypowiedzi są jedynie prywatnymi opiniami osób, które je sformułowały" - napisał 7.11.2022 r na Twitterze wicepremier i minister aktywów państwowych.