Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 02 Październik 2023r.
24.10.2013 Obradowała Rada SKE NSZZ Solidarność .
Dodano: 25 Październik 2013r. 19:48

W Ślesinie koło Konina spotkali się członkowie Rady sekcji Krajowej Energetyki NSZZ Solidarność. Tematyka Obrad Rady:

1.Przyjęcie protokołu z ostatniego posiedzenia Rady SKE.(29.08.2013 ).

2.Informacja z posiedzenia Rady Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność. Rada organizuje pikietę w Warszawie podczas Światowej Konferencji Klimatycznej. Do 10.11.2013 do biura SKE  należy podać liczbę uczestników  pikiety z poszczególnych grup.

3.Sytuacja w grupach energetycznych. Przedstawiciele Energa, Enea, PGE, Tauron zdali relację z sytuacji w ich zakładach pracy. Z przedstawionych relacji wynika jednoznacznie ,że działania poszczególnych zarządów idą w tym samym kierunku. Ogranicza się prace wykonywane własnymi służbami , zlecając te działalności obcym wykonawcom (firmy krzak w których większość pracowników pracuje na umowach śmieciowych). Pracowników zmusza się do odejść stosując różne metody w tym również mobing.  Ci co zostają wielokroć nie są wstanie wywiązać się z nowego bardzo szerokiego zakresu obowiązków. Prowadzi to do tragedii w postaci targnięć się na własne życie oraz wypadków, w tym również śmiertelnych. Wiele wypadków jest na sieci i naszych urządzeniach wypadki te nie są rejestrowane –obcy wykonawcy. We wszystkich grupach aktualizuje się instrukcje organizacji bezpiecznej pracy przy urządzeniach energetycznych ,dopuszcza się możliwość samo dopuszczenia oraz rozszerza się wykaz prac wykonywanych jednoosobowo.  Takie działania doprowadzą do następnych wypadków. Najwięcej  patologii występuje w grupie Energa.  Ostatnio odbyły się tam protesty w tym również manifestacja na ulicach Torunia. Organizatorów protestów próbuje się zastraszać. W sprawie sytuacji w Energa Rada SKE przyjęła stanowisko.

4.Wybory na kadencję 2014-2018. Z krótkiej dyskusji można wyciągnąć wniosek-należy odmłodzić władze związku na wszystkich szczeblach. Uchwałą przyjęto klucz wyborczy na Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ Solidarność.

5.Dni protestu w Warszawie .Podsumowano manifestację w Warszawie oraz udział w nich członków SKE.

6.Ankiety  Komisji będących członkami SKE. Wiele komisji nie przesyła ankiet o aktualnej liczbie członków. Apel o przesłanie tych dokumentów.

7. Finanse SKE. Skarbnik  M. Brzuśmian przedstawił opłacanie składek przez poszczególne Komisje. Wiele ma nieopłacone składki, apel o uregulowanie ich.

8.Przew.R.Rutkowski w imieniu K. Grajcarka zaprosił wszystkich na Pielgrzymkę Górników do Częstochowy -24.11.2013 r.

Uchwała klucz wyborczy na kadencję 2014-2018

Protesty w Energa